ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

💣 Με τον ερχομό του 2022 και αν όλα εξελιχθούν ομαλά σε σχέση με την πανδημία  στην περιοχή μας αλλά και στη χώρα, θα ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές του 2023 και ειδικότερα για το Δήμο Κοζάνης,την πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές,  όπως όλα δείχνουν, θα περιορίσει δραστικά τους μνηστήρες για το δημαρχιακό θώκο.
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται  για τη διεκδίκηση μελετούν προσεκτικά τα βήματά τους και πλην του Σταύρου Καμπουρίδη που ανακοινώνει ουσιαστικά την κάθοδό του, προβάλλοντας την προεκλογική του ατζέντα , όλοι οι υπόλοιποι τηρούν σιγή ιχθύος.
Η τριανδρία παραμένει μπετόν αρμέ σε επίπεδο τουλάχιστον των επικεφαλής, με πρώτο και καλύτερο να αποδέχεται τη συνεργασία, το Λάζαρο Μαλούτα. Πολλοί ερμηνεύουν αυτές  τις κινήσεις του ως νέα κάθοδό του. 
Όπως εκμυστηρεύτηκε σε στενό του συνεργάτη έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στο διευρυμένο από τον Καλλικράτη, Δήμο Κοζάνης.
Η πλειοψηφία όμως των δημοτικών του συμβούλων δε δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει κοινή πορεία με τον επικεφαλής. Αντίθετα διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση, ότι θα πάνε σπίτια τους. Εκτός κι αν ο Πάρης  Κουκουλόπουλος ηγηθεί του Περιφερειακού ψηφοδελτίου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. 
Εκεί η ομαδική μεταγραφή στον πολιτικό τους μέντορα που τόσο θαυμάζουν είναι περισσότερο από βέβαιη αλλά και σίγουρη.
Μόνο ο Κώστας Κυριακίδης που ενώ καλοβλέπει τη συμμετοχή του σε περιφερειακό ψηφοδέλτιο, βγάζει ¨ιλαρά¨, φοβούμενος μην πάρει κανένα άτυπο δακτυλίδι ο Βαγγέλης Σημανδράκος και βάλει πλώρη να γίνει ο νέος ένοικος της πλατείας Νίκης.
Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και όταν του ζητούν την άποψή του υπενθυμίζει  απλά το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2019, στέλνοντας έτσι αυστηρό μήνυμα σε όσους δεν τον προτίμησαν, από τον πολιτικό χώρο που ανήκει, τη ΝΔ συσπειρώνοντας τους δικούς του ανθρώπους. Έμπειρος αυτοδιοικητικός γαρ.
Από την άλλη, η παράταξη Κοζάνη Τόπος να ζεις και ο νέος επικεφαλής της Χάρης Κουζιάκης δεν έχει καταφέρει να εμπνεύσει το εκλογικό σώμα που ανέδειξε την παράταξη ως δημοτική αρχή Κοζάνης το 2014. Πολλοί που γνωρίζουν τη μεθοδικότητα του Χάρη Κουζιάκη, λένε ότι αδικείται σε αυτή τη φάση  και στην πορεία προς την κάλπη θα βρει το βηματισμό του.
Νέα σχήματα δε φαίνονται στον ορίζοντα, παρά τις διεργασίες που παρατηρούνται. Μία κίνηση που θα προκαλέσει τριγμούς και στη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και στην αντιπολίτευση, είναι  νέο σχήμα που δεν είχε καμία εμπλοκή έως και τώρα με το Δήμο Κοζάνης, αλλά που συχνά παρεμβαίνει με προτάσεις και παρατηρήσεις, δείχνοντας λευκό καπνό για κάθοδο στις εκλογές. Προκρίνουν ως επικεφαλή νέο δυναμικό επιστήμονα και επιχειρηματία, αλλά πολλοί διαμαρτύρονται, γιατί θέλουν να ακολουθηθούν διαδικασίες γενικής συνέλευσης και όχι κάποιας άνωθεν επιβολής. 
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά τις αποστάσεις που κράτησε ο Λάζαρος Μαλούτας, χωρίς να αρνηθεί την κομματική του ταυτότητα, αναζητεί με τις ευλογίες της Χαριλάου Τρικούπη νέο ή νέα υποψήφιο. Πολλοί λένε ότι αν κατέλθει με περιφερειακό συνδυασμό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο υποψήφιος του Δήμου θα υποστεί βαριά ήττα , όποιος κι αν είναι.
Τέλος μεγάλη συζήτηση γίνεται στα καφέ της πόλης για ένα σχήμα που την προηγούμενη φορά, δεν κατάφερε να κυοφορήσει. 
Η μελέτη όμως του εκλογικού νόμου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και απαιτεί εκ των πριν συμμαχίες και πολύ νερό στο κρασί πολλών.
Οι ειδήμονες των προγνώσεων, δείχνουν πάντως μεγάλες ανατροπές, σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει προβλήματα, σε μια αγορά που αγκομαχά. Κατά καιρούς ακούγονται πολλές ανατροπές και στο τέλος παραμένουν όλα ίδια.
Μπορεί το 2028 να ξημερώσει στην Κοζάνη και να ξαναμιλούμε για το τι θα πράξει η Δημοτική Αρχή…

0 σχόλια: