Συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον


Από την επίσκεψη του Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείουκαι Καστοριανού Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Σίσκου, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. 
Στο επίκεντρο της συνάντησής μας βρέθηκαν οι δράσεις του σωματείου«ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ», παράρτημα του οποίου θαλειτουργήσει και στην Καστοριά, με σκοπό την έρευνα και προβολή των Βυζαντινών Μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ακριτικής μας περιοχής
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αρχαιολόγος Φλώρα Καραγιάννη και ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής Αγιορειτικής Εστίας, οι οποίοι μετέφεραν το όραμα για τη δημιουργία ενός βυζαντινολογικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη, μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου για σχεδόν 11 αιώνες. 
Το εγχείρημα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που στηρίζει το νέο φορέα σε κάθε του βήμα.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο, μάλιστα, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα εγκαινιάσει μία θεματική έκθεση στην έδρα του παραρτήματος στην Καστοριά, ενώ το καλοκαίρι του 2021 σχεδιάζεται η φιλοξενία ενός «Θερινού Πανεπιστημίου»  σε συνεργασία με 4 αμερικανικά πανεπιστήμια.
Ως Κυβέρνηση στηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν ιστορικές πτυχές και διασώζουν μνημεία ενταγμένα στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
0 σχόλια: