Κοπανιά Σαντορίνης ! Μένουμε σπίτι .


Η κοπανιά είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Σαντορίνης που το όνομά του το πήρε από τον τρόπο παρασκευής του. Τα κριθαροκούλουρα χτυπιούνται και αναμειγνύονται με σταφίδες και στη συνέχεια  το μείγμα το μοιράζουμε σε μικρούς βόλους που πασπαλίζουμε με σουσάμι. Είναι ένα απλό , εύκολο και οικονομικό γλυκό.

Υλικά που θα χρειαστούμε…
200 γρ. κρίθινα παξιμάδια
100 γρ.σταφίδες ξανθές ή μαύρες
2 κ.σ.λικέρ της αρεσκείας μας
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Μέθοδος εκτέλεσης…
Ετοιμάζουμε τις σταφίδες πρώτα. Τις βάζουμε σε νερό που βράζει για 1 λεπτό. Σουρώνουμε και τις χρησιμοποιούμε.  Αν είναι πολύ ξερές τις αφήνουμε σκεπασμένες σε μπολ με λίγο κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια βάζουμε στο μπλέντερ τα κρίθινα παξιμάδια σπασμένα στο χέρι και τα αλέθουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το λικέρ. Αλέθουμε μέχρι να πετύχουμε μία μαλακή πάστα που ενώνεται όταν τη σφίγγουμε στα δάχτυλά μας. Αν χρειαστεί βρέχουμε τα χέρια μας ή προσθέτουμε λίγη υγρασία από νερό ή λικέρ. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα κυλάμε στα τριμμένα καρύδια αντί για σουσάμι όπως προβλέπει η παραδοσιακή συνταγή.
Τα φυλάμε εκτός ψυγείου σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.

0 σχόλια: