Γεμιστό τσουρέκι !!


Η συνταγή είναι από το site μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής the 3 cooks
Ένα υπέροχο και μυρωδάτο τσουρέκι με λαχταριστή γέμιση από τριμμένα καρύδια , κανέλα και καστανή ζάχαρη.

Υλικά που θα χρειαστούμε…
1 κούπα γάλα χλιαρό
1/3  κούπας νερό χλιαρό
2/3 κούπας ζάχαρη
1 κ.γλ.αλάτι
2 φακελάκια μαγιά
1 βανίλια
2 αυγά
2/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
5-6 κούπες αλεύρι

Για τη γέμιση
½ κούπας βούτυρο μαλακό
2 κ.σ.κανέλα
½ κούπας ζάχαρη καστανή
½ κούπας καρύδια χοντροκομμένα

Μέθοδος εκτέλεσης…
Ζεσταίνουμε το γάλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε  το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο μείγμα μας μαζί με τη βανίλια. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις ζυμώνοντας το ώσπου να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακιά και ελαστική. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο λίγο λίγο ξεδιπλώνοντας τη ζύμη καθώς το ρίχνουμε χωρίς να ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια με μια κουβέρτα. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
 Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και την κανέλα στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Στη  συνέχεια πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει , τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο. Καλύπτουμε το φύλλο με το μείγμα του βουτύρου και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Τυλίγουμε σε ρολό από τη μακριά πλευρά. Βρέχουμε με λίγο νερό την ένωση για να κολλήσει. Γυρίζουμε το ρολό με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω τυλίγουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα . Βουτάμε τη λάμα ενός μαχαιριού σε κρύο νερό και κόβουμε το ρολό σε χοντρά κομμάτια. Τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
Ψήνουμε το τσουρέκι στους 180 ο C για 30-35 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε  με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

0 σχόλια: