Κουλούρι Θεσσαλονίκης με σουσάμι Μπαγκατζούνης

Η συνταγή είναι από το site μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής the 3 cooks !!
Μία παραδοσιακή συνταγή άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε  να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι και να τα απολαύσετε ζεστά ζεστά μόλις τα βγάλετε από το φούρνο παρέα με τους αγαπημένους σας. Η τραγανή υφή τους και η έντονη γεύση του ξεροψημένου σουσαμιού Μπαγκατζουνη σίγουρα δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Υλικά που θα χρειαστούμε…
150 γρ.αλεύρι σκληρό
350 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ.φρέσκια μαγιά
270 ml νερό χλιαρό
1 κ.σ.ζάχαρη
1 κοφτό κ.γλ.αλάτι

Για την επικάλυψη
Σουσάμι Μπαγκατζουνης
2 κ.σ.ζάχαρη
500 γρ.χλιαρό νερό

Μέθοδος εκτέλεσης…
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους . Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για μερικά λεπτά μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας .
Λαδώνουμε καλά ένα μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10 ομοιόμορφες μπάλες. Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και πλάθουμε την κάθε μπάλα σε μπαστουνάκι και ενώνουμε τις δύο άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι. Αν  κολλάει η ζύμη μας λαδώνουμε τα χέρια μας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη  ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.  Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το σουσάμι. Βουτάμε κάθε κουλούρι αρχικά στο νερό και στη συνέχεια στο σουσάμι.
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 ο C για 15-20 λεπτά.

0 σχόλια: