Κρίσιμο ζήτημα η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

σας καλωσορίζω στο Δήμο Κοζάνης το μεγαλύτερο, τουλάχιστον έως και σήμερα, ενεργειακό δήμο της Ελλάδας. 
Επιτρέψτε μου, να καλωσορίσω ιδιαίτερα τους φίλους από τις βαλκανικές χώρες, που τιμούν με την παρουσία τους  το συνέδριο, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και του cluster βιοοικονομίας και περιβάλλοντος, για την ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα συνεισφέρουν με τον προβληματισμό τους, τις εισηγήσεις τους και τις απόψεις τους στη διαμόρφωση των συμπερασμάτων του συνεδρίου 
Η ομαλή μετάβαση των Βαλκανίων στην καθαρή ενέργεια είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά όλους και ιδιαίτερα την περιοχή μας σε σχέση με το κομμάτι της Ελλάδας. 
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια περιλαμβάνει συνιστώσες, οι οποίες δεν είναι  αμελητέες και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Αν με την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εννοούμε μόνο τις ΑΠΕ προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα, που σχετίζεται τόσο με τη διαθεσιμότητα ισχύος όσο και με την ασφάλεια τροφοδοσίας του ηλεκτρικού συστήματος. 
Γιατί είναι δεδομένο ότι ήλιο έχουμε μόνο τη μέρα και όχι τη νύχτα και το ότι τις διαθέσεις του ανέμου δεν τις ορίζουμε εμείς.  
Υπάρχει  βεβαία και το ζήτημα, κατά πόσο η υποκατάσταση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτες με άλλα ορυκτά καύσιμα με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα, μπορεί μεν να συμβάλλει στην παραγωγή με καθαρότερες πηγές ενέργειας, θέτει όμως σε κίνδυνο την ενεργειακή ανεξαρτησία μιας χώρας που δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες.
 Το σημαντικότερο όμως όλων είναι, ότι μια περιοχή σαν τη δική μας,  που βάσισε την ανάπτυξή της εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με εξόρυξη λιγνίτη, μεταβαίνοντας σε μία νέα περίοδο ηλεκτροπαραγωγής με καθαρότερες πηγές ενέργειες, σίγουρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα   αναπτυξιακού  προσανατολισμού.

Αυτή είναι η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τοπικά, καθώς το ζήτημα αυτό είναι Εθνικό,  όπως προκύπτει και από τις παρατηρήσεις  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  στο σχέδιο ενεργειακού σχεδιασμού που υποβλήθηκε από τη χώρα μας.

0 σχόλια: