Επίσκεψη κλιμακίου δασολόγων στο λόφο του κάστρου Σερβίων

 
Τα Σέρβια επισκέφτηκε μετά από πρόσκληση του νέου Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου, ειδικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δρ. Αβτζή Δημήτριο - Εντεταλμένο Ερευνητή στο αντικείμενο της Δασικής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΕΛΓΟ Δήμητρα), για τη διενέργεια αυτοψίας στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο δάσος της ευρύτερης περιοχής του Κάστρου. 
Η επιτόπου αυτοψία αποκάλυψε την ύπαρξη φλοιοφάγων εντόμων, τα οποία έχουν καταλάβει περίπου το 10% των δέντρων της περιοχής. 
Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσε ο κος Αβτζής, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης και περιορισμού του φαινομένου είναι η υλοτόμηση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων. Ένα από τα θετικά στοιχεία για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η σχετικά μεγάλη απόσταση των δέντρων μεταξύ τους. 
Η (συνήθης) αδράνεια και αγνόηση του φαινομένου οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζεται η άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Δήμος, Δασαρχείο, Αρχαιολογία) προς αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του προβλήματος.


0 σχόλια: