Κυπριακές κούπες !!

Οι κούπες είναι ένα πολύ νόστιμο κυπριακό πιάτο και συνήθως σερβίρονται σαν ορεκτικό.

Υλικά που θα χρειαστούμε…
Για τη ζύμη
500 γρ.πλιγούρι (3 κούπες)
½ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 1/2-4 κούπες καυτό νερό
1 κ.γλ.αλάτι
2 αυγά

Για τη γέμιση

300 γρ.μοσχαρίσιο κιμά
½ κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα όχι πολύ λεπτά
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 /2 Κ.γλ.κανέλα
½ κούπα νερό ή λευκό ξηρό κρασί
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 μπολ με νερό για το τρέξιμο των χεριών
λεμόνι για το σερβίρισμα

Μέθοδος εκτέλεσης…
Ανακατεύουμε το πλιγούρι με το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, Ρίχνουμε το ζεστό νερό, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε να απορροφήσει το νερό για μία ώρα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον ,κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και ½ φλ. νερό ή κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν  τα υγρά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό  και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μεταφέρουμε το πλιγούρι στο μίξερ, προσθέτουμε τα αυγά και το ζυμώνουμε καλά σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μια μάζα και να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Όταν είμαστε έτοιμοι βρέχουμε τα χέρια και παίρνουμε λίγη ζύμη περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι και του δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Με το ένα χέρι κρατάμε τη ζύμη και με τον δείκτη του άλλου χεριού προσπαθούμε να ανοίξουμε τρύπα στη ζύμη αλλά ταυτόχρονα να λεπτύνουμε και τα τοιχώματα.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με κιμά και κλείνουμε την άκρη. Οι δύο άκρες γίνονται λίγο  μυτερές . Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα κατσαρολάκι και τις τηγανίζουμε. Τις αφήνουμε να ροδίσουν από τη μια μεριά πριν τις γυρίσουμε. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρονται ζεστές με λίγο λεμόνι.

0 σχόλια: