Κουραμπιέδες μπισκοτένιοι !!


Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται…
Ο κουραμπιές πήρε το όνομά του από τον τούρκικο Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη. Πρόσφυγες Μικρασιάτες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, δημιούργησαν στην Καβάλα τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κάνοντάς τους διάσημους σε όλη την Ελλάδα. Εμείς βρήκαμε για εσάς την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες. Ακόμα και αν δεν έχετε ξαναμαγειρέψει ποτέ, αυτή η συνταγή θα σας φανεί παιχνιδάκι και το αποτέλεσμα που σίγουρα δεν θα το περιμένετε θα σας επιβραβεύσει!!

Υλικά που θα χρειαστούμε…
• 1 βούτυρο αγελάδος 250γρ.
• 1 κρόκο αυγού
• 1 κ.σ άχνη
• 2 βανίλιες
• 1 φλιτζάνι καβουρδισμένα αμύγδαλα 
• 400 - 450γρ. (ανάλογα το αλεύρι σας)μαλακό αλεύρι κοσκινισμένο

Μέθοδος εκτέλεσης…
• Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει
• Προσθέτουμε τον κρόκο και την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα
• Στη συνέχεια ρίχνουμε  τη βανίλια 
• Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε .Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά . Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη..
• Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και χρησιμοποιούμε χριστουγεννιάτικα κουπ πατ ή φτιάχνουμε τους κλασσικούς στρογγυλούς κουραμπιέδες . Σημασία έχει να είναι ομοιόμορφοι και ισοβαρής. Έτσι θα ψηθούν και σωστά.
• Τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε  ταψί με λαδόκολλα. 
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-200 βαθμούς C ,για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα
• Αφού κρυώσουν σ΄ ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε

Tips…
• Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
• Το βούτυρο πρέπει να χτυπηθεί πολύ καλά (7’-10’) γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.

• Για να καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα τα απλώνουμε  με τη φλούδα σε λαμαρίνα (να είναι αραιά μεταξύ τους) και ψήνουμε για 10′ στους 160ο  να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα χοντροκόβουμε.Εάν χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ προτιμότερο είναι να τα τεμαχίσουμε αρκετά στο multi .
• Αν αποθηκεύσουμε τους κουραμπιέδες, μετά όταν τους σερβίρουμε τους κοσκινίζουμε πάλι με λίγη άχνη.

Δοκιμάστε την και πείτε μας τη γνώμη σας....
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

0 σχόλια: