´Ενα όνειρο της ΚΟΙΝΣΕΠ Σερβίων ...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

 

Με την αριθ.151/2018 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού αποφάσισε ομόφωνα να μας παραχωρηθεί δωρεάν η χρήση του «τούρκικου σχολείου», προκειμένου να προχωρήσουμε  στη  διοργάνωση και λειτουργία ενός «χριστουγεννιάτικου εμπορικού πάρκου».

 

Όπως είναι φυσικό, σαν ΚΟΙΝΣΕΠ, προχωρήσαμε στην προετοιμασία της εκδήλωσης, που ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει την προβολή και τη διαδικασία προσέλκυσης εκθετών επαγγελματιών από την τοπική αγορά της πόλης. Αρχικά λοιπόν εκδώσαμε δελτίο τύπου, στο οποίο, μεταξύ άλλων,αναφέρουμε: «Σκοπός και στόχος μας είναι η αναζωογόνηση της αγοράς και η δυνατότητα των κατοίκων να βρεθούν σε ένα ευχάριστο διαμορφωμένο χώρο, έτσι ώστε να νιώσουμε όλοι μαζί το κλίμα των εορτών και τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Σε αυτή μας την προσπάθεια θα θέλαμε και ζητάμε τη συμπαράσταση όλων, τόσο των κατοίκων που με την επίσκεψή τους θα τονώσουν την αγορά μας, αλλά και των επαγγελματιών, που, με τη συμμετοχή τους, θα βοηθήσουν στη δημιουργία και τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.» και ζητήσαμε οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή.

X

Ενόσω λοιπόν τα μέλη της Συνεταιριστικής Επιχείρησης εργαζόμασταν για την προετοιμασία της εκδήλωσης μας κοινοποιήθηκε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο του Δημάρχου κου Κοσματόπουλου (με αριθμό πρωτοκόλλου: 7262/13.11.2018), το οποίο έχει αποδέκτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και το Γραφείο Εισαγγελέα Κοζάνης(;), με το οποίο –βασιζόμενος στα όσα γνωστοποιήσαμε με το δελτίο  τύπου μας- ζητά τον επανέλεγχο και την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί, όπως αναφέρει: «…δεν επιτρέπεται στο χώρο αυτό οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή ή προσπόριση οικονομικού οφέλους, με τη μορφή είτε μίσθωσης χώρων-περιπτέρων προς επιχειρηματίες είτε πώλησης προϊόντων, παρά μόνον η χρήση του για κοινωφελή μη κερδοσκοπικό σκοπό».

 

Αρχικά μας βρίσκει σύμφωνους ο κάθε έλεγχος νομιμότητας. Σε καμιά περίπτωση δε θέλουμε οι δραστηριότητες της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να στιγματισθούν ως μη σύννομες, ΑΛΛΑ, κι εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ορισμένα πράγματα, τα οποία ξέφυγαν, εσκεμμένα ή μη της προσοχής του Δημάρχου και τα οποία θα πρέπει να του επισημάνουμε:

- Πριν περίπου τρία χρόνια κε Δήμαρχε δεν κάνατε την περίφημη «Έκθεση τοπικών προϊόντων» στον ίδιο χώρο, την οποία με τυμπανοκρουσίες παρουσιάσατε και μάλιστα είχατε υποσχεθεί (προσφιλή σας συνήθεια) ότι θα την διοργανώνεται κάθε χρόνο;  Πόσο ήταν τότε το μίσθωμα που πλήρωσαν οι εκθέτες και οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν; Μήπως ήταν επιστημονική σας συνεργάτης(!) αυτή που εισέπραττε 

τα μισθώματα; Υπάρχουν παραστατικά και αποδόθηκαν αυτά τα χρήματα στο Δήμο; Μήπως ακόμη χρωστάτε χρήματα (άλλη προσφιλή σας συνήθεια) στον εργολάβο που ανέλαβε τη διοργάνωση της Έκθεσης;

- Πιθανόν δεν διαβάσατε με προσοχή, ούτε εσείς, αλλά ούτε και ο συντάκτης του κατεπείγοντος εγγράφου σας, το δελτίο τύπου που δημοσιοποιήσαμε, αλλά και το καταστατικό της ΚΟΙΝΣΕΠ. Προφανώς και είμαστε εμπορική επιχείρηση, όπως όλες οι ΚΟΙΝΣΕΠ, επίσης είμαστε και μια Κοινωνική Επιχείρηση και σκοπός μας είναι η προβολή, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, η αρωγή μας προς του τοπικούς επιχειρηματίες, η τόνωση της αγοράς και η οικονομική ωφέλεια όλης της περιοχής.

Βλέπετε κε Δήμαρχε οι επενδυτές και τα χρυσά κουτάλια που μας τάξατε προεκλογικά, αλλά και συνεχίζετε να αναφέρετε στα λογύδριά σας, χάσαν το δρόμο προς τον Δήμο μας.

- Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει, εκτός από το εκθετήριο τοπικών προϊόντων και τα παραρτήματα των ντόπιων επιχειρηματιών, ένα Χριστουγεννιάτικο Πάρκο, ένα χώρο αναψυχής για τα παιδιά και τους γονείς με χριστουγεννιάτικα δρώμενα και καρουζέλ, ένα χώρο δηλαδή που λείπει από την περιοχή μας και θα δώσει ένα γιορταστικό τόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και ευελπιστούμε να προσελκύσει και επισκέπτες.

- Όσον αφορά το συμβολικό τίμημα, που σκεφθήκαμε να καθορίσουμε για τον εκθεσιακό χώρο, αυτό θα είναι αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και φύλαξης του χώρου και σε καμιά περίπτωση για οικονομικό όφελος της Επιχείρησής μας. Με τον πέρας της έκθεσης άλλωστε θα γνωστοποιήσουμε όλα τα οικονομικά στοιχεία.

Που είναι το μεμπτό σε όλα αυτά κε Δήμαρχε;

 

 

Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία στήριξε τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνον αυτή, αλλά και η παρατεταμένη οικονομική κρίση, αναγκαστικά, οδήγησε στη δημιουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που βασίζονται στη συνεργασία και την επιχειρηματική συμπόρευση. Σε όλη τη χώρα τα αποτελέσματα αυτών των συνεργασιών και των Κοινωνικών Επιχειρήσεων είναι σημαντικά και αισιόδοξα.

Σε όλη τη χώρα αυτά, εκτός από τον Δήμο μας, που μια προσπάθεια κάλυψης αναγκών, για τις οποίες αδυνατεί να ανταπεξέλθει ή απλά αδιαφορεί η τοπική αυτοδιοίκηση, όχι απλά δεν έχει τη στήριξη αλλά βρίσκει απέναντί της τη δημοτική αρχή, που ανάλογα με την περίπτωση εφαρμόζει ή όχι το γράμμα του νόμου.

 

Δεν ζητήσαμε τη βοήθεια κανενός. Μόνοι μας με την εργασία και προσφορά των μελών μας, με φρέσκιες ιδέες και δημιουργικό πνεύμα προσπαθούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, να δώσουμε χαρά στους συνανθρώπους μας, να φωτίσουμε τα πρόσωπα των παιδιών μας, εάν αυτό αντιτίθεται στους προεκλογικούς σχεδιασμούς και τη θέληση του Δημάρχου (μας) …

 

 

 

Το Δ.Σ. και τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π.

 

0 σχόλια: