Ο Σαρκασμός του Αυτοσαρκασμού


Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον μήνα πρόληψης για τον  καρκίνο του μαστού στην Στέγη γραμμάτων και τεχνών Αμύνταιου.

Φωτιστική παρέμβαση στο Παλιό  Δημοτικό σχολείο της κεντρικής πλατείας Αμυνταίου

Εγκαίνια 31/10/2018 στις 19.30

Σαρκασμός

Ο Σαρκασμός του Αυτοσαρκασμού

«Πηγάζω από ηλιθιότητα· δυσφορώντας / να είμαι έξυπνος./ Τετέλεσται· ο μέγας παρακείμενος του κόσμου» Από την ποιητική συλλογή «Ερυθρογράφος» (1988). Από το βιβλίο: Νίκος Καρούζος, «Τα ποιήματα», τ. Β΄ (1979-1991), Ίκαρος Εκδοτική Εταιρία, Αθήνα 1994, σελ. 496.

  
Πιστεύουμε πως ο «Σαρκασμός» είναι η εκνευριστική ένδειξη της ευφυΐας του ανθρώπου και ταυτοχρόνως η μεγαλύτερη άμυνα του ασθενή απέναντι στα πρόβλημα που του επιφέρει η ασθένεια του. Η ανικανότητα μας να ζήσουμε το υγιές και ασθενές  μας σώμα, αθάνατο και θανατωμένο παρότρυνε έξι εικαστικούς να συνεκθέσουν. Επέλεξαν να καταγράψουν  εκείνο τον τρόπο όπου το ταλαιπωρημένο, φοβισμένο, αγωνιωδώς κραυγάζον   σώμα  του ατημέλητου και ανέμελου μελλοντικού ασθενή   βιώνει την  πρόληψη  ως  ύβρις της ζωής. « Το σώμα αγαπητέ, πόσο αδικήθηκε από τις ιδέες;» Από το βιβλίο:  «  Σώμα »   του Αχιλλέα Κυριακίδη

Πέντε   νέοι καλλιτέχνες από τις σχολές καλών τεχνών Φλώρινας και Αθηνών  και μια ανεξάρτητη  καλλιτέχνης, τρεις άνδρες καλλιτέχνες και τρεις γυναίκες  συνδιαλέγονται με τα ταμπού που επιφέρει η ανάρμοστη και ανοίκεια συμπεριφορά προς το σώμα μας. Ειδικά όταν νοσεί επιτρέπεται με αυτονόητη ευκολία η επεμβατική διαμόρφωση από τον θεράποντα  γιατρό. Ένας γιατρός διαχειρίζεται ένα σώμα. Ένας ασθενής απαξιώνει το σώμα όταν φωλιάσει ο φόβος. Ένας σαρκαζόμενος ασθενής μεγαλώνει το θάρρος και « απολέλυσαι  της ασθενείας σου»

Στον ιδιαίτερο χώρο της  Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου θα φιλοξενηθεί η εικαστική έκθεση  που γίνεται για την προβολή της πρόληψης  που προτάσσει ο σύλλογος καρκινοπαθών Αμύνταιου και ο Δήμος Αμυνταίου με θέμα τον Σαρκασμό του αυτοσαρκασμού. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 στις 19.30. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της Στέγης  Γραμμάτων και τεχνών ψίθυροι από κείμενα αρχαία όπως το Άσμα ασμάτων της παλαιάς διαθήκης και νεώτερα όπως το «Κρίνος και όφις »του Καζαντζάκη ή η «Ηλιόπετρα» του Οκτάβιου Πας θα ακούγονται εισάγοντας ένα ηχητικό διαμέτρημα που συνέδεσε η Άννα Καμπουρίδου και αφηγείται η Σοφία Ζουζέληγια το στήθος, τους μαστούς και τους ομοιόσχημους γαλακτοφόρους αδένες του ανθρώπινου σώματος. Σάρκα εκ της Σαρκός, φωνή εκ του στήθους βαθιά ! Μια ανάσα ξεπηδάαπό το στήθος.


Ο επισκέπτης πλέον με προσωπική του ευθύνη, όπως όταν πάει στο γιατρό του, περνά μέσα από έναν διάδρομο  γεμάτο με εκτυπωμένες κουρτίνες αγωνίας που δεν του παρέχουν άμεση αντίληψη αλλά έμμεση για το τραγικό γεγονός της οριακότητας που προξενεί η όποια  ασθένεια, η πρόσληψη της από τους άλλους και του ασθενή που βλέπει τους άλλους. Η εγκατάσταση της ΝεφεληςΓιμούκ   σαρκάζει και αυτοσαρκαζόμενη με την αυτοέκθεσητης. Εικάζει ως βδελυγμία   την ανικανότητα να προσλάβουμε την σάρκα του σώματος μας σαν μια ενότητα βεβαιωμένη  στον πόνο, τη χαρά, την ασχημία, την ομορφιά, τη γυμνότητα ,την απόλαυση και την απώλεια.

Τρία απρόσωπα σώματα του Γρηγόρη Βοσνάκου,ένα πλασμένο, ένα αφηρημένο και ένα πλαστικοποιημένο  στην εκδοχή του ενός! συστήνουν τον καρκίνο του μαστού σαν μια εκδοχή του παροξυμμένου  απολεσθέντος προσώπου στην θέση του απολεσθέντος στήθους.

Ο  Λάμπρος Κορδολαίμης   στο βίντεο του  «Preasts»    αφηγείται με οξυδέρκεια και αδιάκριτο τρόπο την παρωδία βίας και ανικανότητας της ανθρώπινης συνύπαρξης.Ένα βίντεο-art που διαπραγματεύεται το θέαμα της τηλεοπτικής βίας με σαρκαστική ακρότητα.

Η Σοφία Αντωνακάκη σε τριάντα δεύτερα -  όσος ο χρόνος μιας τηλεοπτικής διαφήμισης-  «αποκωδικοποιεί τον καρκίνο» παρουσιάζοντας σπινθηρογραφίες,υπέρηχους και μαστογραφίες ως αδιευκρίνιστα νοσοκομειακά γεγονότα.

 

Ο Αντώνης Καραθανάσης στην αφίσα της έκθεσης στιγματίζει τη μετεγχειρητική  ουλή μέσα στην αύρα μιας αναδυόμενης ροζ νεφέλωσης . Αποαισθητικοποιεί  την ουλή φερμουάρ, για να αποδώσει πιο σαρκαστικά την ανεπάρκεια υποδοχής της  ίασης.Ροζ σκόνη χιούμορ ζητά ο καρκίνος του μαστού από την έρημο της μοναξιάς και της συμπαράστασης.

 

Ο σαρκασμός ενώνει ή  Δια- χωρίζει τις φύσεις μας; Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την λεπίδα για να αποκόψει και να θεραπεύσει ανθρώπινα μέλη. Ο Δίας χρησιμοποίησε πρώτος την λεπίδα για να χωρίσει ή αν θέλετε να διαχωρίσει τους τετράποδες , τετράχειρες, δικέφαλους ,δίγλωσσους και τρίγλωσσους πρώτους ανθρώπους.* 

 

 

Προειδοποίηση:

 

Η έκθεση αυτή ενισχύει την πρακτική της καλλιτεχνικής και ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Η έκθεση αυτή προστατεύει τόσο τους επισκέπτες όσο και τους δημιουργούς από αυθαίρετες πρακτικές λογοκρισίας.

Η έκθεση δίνει την ευχέρεια σε όποιον θέλει να δει την έκθεση ολοκληρωμένη απέναντι στις εκτεθειμένες εικόνες και σκηνές που έχουν διακριτικά σημανθεί για ωμότητα , σωματικότητα,βία, σεξμετεγχειρητικές επουλώσεις, να το κάνουν αυτοβούλως.

  
Σύμπραξη: το Συμβουλευτικό κέντρο γυναικών  Δήμου Φλώρινας θα  υποστηρίζει ψυχοκοινωνικά και ενημερωτικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση της πρόληψης και της επανένταξης ενός πάσχοντος ατόμου στο χώρο της έκθεσης «Σαρκασμός» σε προαναγγελμένους χρόνους.

 

 

ΣυνδιοργάνωσηΔήμου Αμυνταίου,Συλλόγου Καρκινοπαθών Αμύνταιου,Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου,3ικαστικού 3ργαστηρίου ΤΕΕΤ.Π.Δ.Μ 

Υποστήριξη: Επιχειρήσεις Χρήστου ΝίτσουEuronicsoikoset, Α.Σ.ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 ορεινά φρούτα 

Ενεργοποίηση των εικαστικών πλατφορμών: Μακρύ Όχημα - Φλώροι εικαστικοί

Υποστήριξη επικοινωνίας: Φλώροι εικαστικοί

Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης

Συμμετέχοντες Εικαστικοί: Σοφία Αντωνακάκη,Γρηγόρης Βοσνάκος, Νεφέλη Γιμούκ,Άννα Καμπουρίδου,ΑντώνηςΚαραθανάσης, Λάμπρος Κορδολαίμης.

 

Εκφώνηση κειμένου :  Σοφία Ζουζέλη 


Συνεργατική εκτέλεση της αφίσας: Αντώνης Καραθανάσης 


Ευχαριστίες εκφράζονται στον Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη Δήμαρχο Αμυνταίου,Τιμόθεο Ιωαννίδη για την παραχώρηση υλικού,  μέλη & εθελοντές του συλλόγου καρκινοπαθών για τα εδέσματα 

0 σχόλια: