Το Πλατανόρευμα στο χθές και το σήμερα !


Από την παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου της Κοινότητας Πλατανορεύματος Γιώργου Λαγογιάννη. 
Αν δεν ξέρεις την ιστορία του τόπου Σου, δεν ξέρεις τίποτα. Είσαι ένα φύλλο που δεν ξέρει ότι είναι μέρος ενός δέντρου. Έχοντας αυτό στη σκέψη του ο νυν πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατανορεύματος του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού Γιώργος Λαγογιάννης, συγκέντρωσε την ιστορία του τόπου του σ' ένα βιβλίο 200 σελίδων με τον χαρακτηριστικό τίτλο " Το Πλατανόρευμα στο χθες και το σήμερα "
Το περιεχόμενο υπήρχε και ήταν στις αποθήκες του κτιρίου της Κοινότητας. Το 2011 που εξελέγη πρόεδρος όπως μου εξοολογήθηκε σε μια συνέντευξη εκ βαθέων στην τηλεόραση του flash ήταν ένας από τους πρωταρχικούς του στόχους να αξιοποιήσει το αρχείο που βρήκε στα υπόγεια ποντικοφαγωμένο όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Το ανέβασα στο γραφείο μου συνέχισε και άρχισα να το κοιτάζω με δέος. Ενα απόγευμα εκει που μελετούσα ήρθε ένας φίλος ο Φώτης Ζυγούρης και με ρωτάει πρόεδρε τι θα το κάνεις ; δεν μπορείς να το κρατήσεις για τον εαυτό σου.. Πρέπει να το γνωρίσουν και τα νέα παιδιά. Πως τον ρωτάω... Μ' ένα βιβλίο και έτσι ξεκίνησα καθαρίζοντας το αρχείο και ότι σημαντικό έβρισκα, το μάζευα.Και έτσι το βιβλίο έγινε πραγματικότητα για να μείνει στις νέες γενιές . ´Εργα έγιναν και γίνονται, η ιστορία του χωριού όμως θα μείνει. 

Τι σας έκανε εντύπωση απ' όλο αυτό το υλικό που αποθυσαυρίσατε;;
Πολλές φορές διάβαζα κάτι πολλές φορές και μονολογούσε έγινε κι αυτό !
Εκκλησιαστικά και πολιτικά θέματα θα βρεί ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου. Υπάρχουν αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων, οι ασχολίες των κατοίκων, οι διατελέσαντες πρόεδροι, εργαζόμενοι κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες των κατοίκων. 
Θα βρεί όλα τα εξωκλήσια πως ήταν και πως είναι σήμερα και πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία. Το αρχείο δεν δέχτηκε καμμιά αλλοίωση. Μεταφέρθηκε έτσι όπως το έζησαν οι πρωταγωνιστές. 
Τι σας άγγιξε περισσότερο σ' αυτή την αναζήτηση ρώτησα τον κ. Λαγογιάννη για να μου απαντήσει ..
Δύο πρόσωπα ο Στέλιος Λαζαριώτης που για 20 χρόνια διοικούσε το χωριό και ο Νικόλαος Μπασδέκης που έβγαινε πάντα πρώτος κοινοτικός σύμβουλος. Και ρώτησα πολλούς γιατί αυτό ;;
Έβγαλα γρήγορα το συμπέρασμα. Γιατί ήταν μετριοπαθής. Δεν ήταν ακραίος και μάλιστα σε δύσκολες εποχές μετά τον εμφύλιο. Κι όμως η μετριοπάθεια και ο διάλογος είναι αυτά που επικρατούν. Το "Πλατανόρευμα" είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο κι αξίζει να το ξεφυλλίσουμε !!

0 σχόλια: