Απορίες !!

 Εχει νόημα η Πρωταπριλιά την εποχή των fake news;

Ηταν το 1977 όταν δημοσιεύθηκε στον Guardian ένα εκτενέστατο και λεπτομερέστατο ρεπορτάζ για ένα φανταστικό νησί που λεγόταν San Serriffe. Πιο πρόσφατα, το 2010, το BBC έκανε στους Αγγλους να σηκωθεί η τρίχα με την υποτιθέμενη γαλλική καταγωγή του Ουίλιαμ Σέξπιρ. Κι αυτά δεν είναι μόνο δυο παραδείγματα μιας παράδοσης που δεν άφησε αδιάφορο τον Τύπο: την πρωταπριλιάς.

Αλλά τώρα, στην εποχή των fake news, έχει νόημα αυτό το έθιμο των ψευδών ειδήσεων; Το ερώτημα έθεσαν πολλοί (εδώ στο Protagon o Κοσμάς Βίδος). Το έθεσε και το Poynter που για να βρει μια απάντηση απευθύνθηκε στον Μορίς Σβάιτσερ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Wharton School της Πενσυλβάνιας. Ο αμερικανός καθηγητής πιάνει το νήμα από την αρχή υπενθυμίζοντας ότι το έθιμο γεννήθηκε όταν το ιουλιανό ημερολόγιο έδωσε τη θέση του στο γρηγοριανό. Εκείνοι που μπέρδευαν ακόμη τις ημερομηνίες έπεφταν θύματα πειραγμάτων από εκείνους που είχαν προσαρμοστεί πιο εύκολα.

Και σήμερα; Σήμερα, λέει, παρά την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, τα πρωταπριλιάτικα αστεία διατηρούν ακόμη την ικανότητά τους να μας κάνουν να ευθυμούμε. «Για τους περισσότερους ανθρώπους, παραμένει ένα ασφαλές πεδίο για να αστειευτούν» σημειώνει. Αλλά η χρησιμότητά του δεν σταματά εδώ: «Πιστεύω – συμπληρώνει – ότι βοηθά τη φαντασία, ενώ μας προκαλεί να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας με διαφορετικούς τρόπους. Μας επιτρέπει επίσης να αποδομούμε τις κοινωνικές ιεραρχίες “δουλεύοντας” βασιλείς και προέδρους».

Δεν είναι ότι μας αρέσει και το ψέμα;

Φωτό: Αυτή δεν είναι από τις μικρές που λένε την αλήθεια. Πηγή: Shutterstock

0 σχόλια: