Λ. Ιωαννίδης. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα

 

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της  Τεχνικής συνάντησης εργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Πλατφόρμας μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών, με την παρουσία στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως «βρισκόμαστε στη διαδικασία της διαμόρφωσης και της διαβούλευσης για την πλατφόρμα. Το σημαντικό είναι πως η Δυτική Μακεδονία συμμετέχει πρωταγωνιστικά, ως περιοχή πιλότος ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος και συμμετέχει με θέσεις  τεκμηριωμένες, επιστημονικά ορθές  και με σχετική συνοχή όλων των φορέων.

Σήμερα νιώθω και μια προσωπική δικαίωση γιατί είναι μια υπόθεση που ξεκινήσαμε πριν από 2,5 χρόνια, την  οποία τότε  πίστευαν πολλοί λίγοι άνθρωποι, για την οποίατότε ακούστηκαν και πολλά αρνητικά και ειρωνικά  σχόλια. Σήμερα όμως αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πως βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε  αυτό που ορίζεται ως φάση μετάβασης ή μεταλιγνιτική εποχή. Είναι θετικό πως πλέον όλοι το έχουν συνειδητοποιήσει.

Το Coal Platform είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία απαιτούμε να γίνει  ακόμη πιο γενναία καθώς οι περιοχές που είναι σε φάση απανθρακοποίησης θα υποστούν  καθίζηση του ΑΕΠ τους. 


Το επόμενο ΕΣΠΑ, του οποίου έχει ξεκινήσει  ήδη η διαμόρφωση σε Ευρωπαικό επίπεδο , θα πρέπει να συνδυαστεί με την πορεία αυτή και να βρεθούν πολιτικές που θα στηρίξουν την περιοχή συγκεκριμένα και ώριμα. 

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει και εμείς σε τοπικό επίπεδο να κάνουμε το επόμενο βήμα, να δούμε που θέλουμε να πάει η περιοχή. Είναι ξεκάθαρο και σαφές πως βρισκόμαστε στη μεταλιγνιτική εποχή και θα πρέπει  να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και στην αναζήτηση πρόσθετων πόρων.

Δοθείσης ευκαιρίας θέλω να επαναλάβω  την πρόταση για διάθεση ποσού από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 στους ενεργειακούς Δήμους και πως θα πρέπει να ξαναδούμε το νομικό πλαίσιο του τοπικού πόρου και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις».

 

0 σχόλια: