Ομιλία του Αστυνομικού Διευθυντή Κοζάνης στην εκδήλωση της Τροχαίας

Σας καλωσορίζουμε στην κεντρική εκδήλωση της έκθεσης Τροχαίας Κοζάνης για το έτος 2017, η οποία διενεργείται με μεγάλη επιτυχία για δώδεκα συνεχόμενα χρόνια  έχοντας πλέον καταστεί θεσμός. 

Αποτελεί εξαιρετική τιμή η παρουσία σας στην εκδήλωση και μας συγκινεί ιδιαίτερα η μεγάλη ανταπόκριση των παιδιών στο κάλεσμα μας. 

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης στο πλαίσιο του προγράμματος της Αντεγκληματικής Πολιτικής στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας για τα έτη 2015-2019 και του τρίτου στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας 2011-2020, προβαίνει μεταξύ των άλλων και σε δράσεις με αποκλειστικά προληπτικό χαρακτήρα. Μία από τις δράσεις αυτέςείναι και οι εκδηλώσεις της Τροχαίας Κοζάνης που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώνονται αύριο εδώ στο εκθεσιακό κέντρο, στον χώρο που φιλοξενείται η 33ηΕμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, με κεντρικό μας σύνθημα « Αγαπώ τη ζωή μου και δεν θέλω να τη χάσω με μία μικρή μου απροσεξία που μπορεί να φέρει μια μεγάλη δυστυχία». 

Όμοιες εκδηλώσεις με τον ίδιο πάντοτε στόχο, όπως ημερίδες, διαλέξεις – ομιλίες σε  σχολεία, παρουσιάσεις στα μέσα ενημέρωσης κ.λ.π γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο από τα αμιγή Τμήματα Τροχαίας Κοζάνης και Εορδαίας, όσο και από της μικτής αρμοδιότητας Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσής μας. 

Έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την πρόληψη και προτάσσοντας το μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματισθεί να γίνουν και σε άλλους τομείς της Δημόσιας Ασφάλειας, όπως είναι τα Ναρκωτικά, το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, η Ενδοσχολική Βία, η αποτροπή θυματοποίησης των πολιτών από απάτες – κλοπές – διαρρήξεις και άλλες.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι το έτος 2016 στο Νομό Κοζάνης, ο οποίος έχει ένα από τα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα της χώρας,  είχαμε λιγότερους νεκρούς από το έτος 2015 αλλά και λιγότερα ατυχήματα με τραυματισμό σοβαρό ή ελαφρύ. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία διαφαίνεται ότι αυτή η μείωση θα συνεχιστεί για το τρέχον έτος.  Επίσης στον τομέα της Δημόσιας Ασφάλειας το τετράμηνο που διανύσαμε μειώσαμε τις κλοπές διαρρήξεις κατά 22% και εξιχνιάσαμε το 91% των κλοπών. Στην περιοχή μας δεν διαπράχθηκαν εγκλήματα που εντάσσονται στην λεγόμενη βαρύνουσα εγκληματικότητα όπως ληστείες, ανθρωποκτονίες, ομηρίες και άλλα κακουργήματα.

Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης σε μια από τις πιο ασφαλέστερες περιοχές της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται κατ’ αρχήν στην ποιότητα των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και στηνκοινωνική συνοχή που χαρακτηρίζει την περιοχή μας, οφείλεται επίσης και στην εν γένει δράση και λειτουργία διαχρονικά της Αστυνομίας, στην περιοχή μας.

  Έχοντας πάντα ως αντικειμενικό σκοπό την επίτευξη των στόχων που μας έχουν τεθεί από το πρόγραμμα της Αντεγκληματικής Πολιτικής και ως όραμα την εδραίωση ενός περιβάλλοντος υψηλοτάτου επιπέδου ασφάλειας σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας  θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας με μεγαλύτερο ζήλο και ενδιαφέρον με τη βοήθεια και συνεργασία όλων σας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ολοκληρώθηκε η αναδιάταξη των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και η προσαρμογή των αστυνομικών υπηρεσιών στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με αποτέλεσμα την καλύτερη αστυνόμευση των περιοχών ευθύνης μας και την εξοικονόμηση πόρων και μέσων. Στα πλαίσια αυτά έχουμε τη λειτουργία και νέων αστυνομικών μονάδων όπως η Κινητή Αστυνομική Μονάδα και ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου στο Βελβεντό και στο Τσοτύλι.  

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους τους φορείς της περιοχής μας, για την βοήθεια την οποία διαχρονικά αφειδώς μας παρέχουν για την εκπλήρωση της αποστολής μας, την οποία έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τις γνωστές δυσκολίες.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω ορισμένες συμβουλές στα παιδιά που έχουν κατακλύσει σήμερα τον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου, που πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό μας όταν πρόκειται να κινηθούμε με ποδήλατο:

Α. Να φοράτε πάντα κράνος.

Β. Να υπάρχει καλή σήμανση στα ποδήλατα, με αντανακλώσες επιφάνειες σε πετάλια, τιμόνι, σέλα, ακτίνες τροχών.

Γ. Να φοράτε  έγχρωμα ρούχα για να είστε ορατοί από τους άλλους οδηγούς. 

Δ. Το ποδήλατο πρέπει να έχει φώτα, φρένο, ηχητικό όργανο και καθρέφτες.

Ε. Όταν υπάρχουν και άλλοι ποδηλάτες οδηγοί πρέπει να κινείστε σε μια σειρά και όχι ο ένας δίπλα στον άλλον.

ΣΤ. Το ποδήλατο είναι για ένα άτομο το δεύτερο άτομο σημαίνει ασταθή ισορροπία.

Ζ. Όχι  walkman όταν οδηγείτε ποδήλατο διότι αποσπάται η προσοχή σας.

Η. Δεν κινούμαστε αντίθετα με την κίνηση άλλων οχημάτων 

Θ.  Δεν πρέπει να οδηγείτε πάνω σε πεζοδρόμια, πλατείες ή πάρκα ή γενικά σε χώρους που προορίζονται για πεζούς καθώς και σε χώρους με πολύ μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

Ι. Αν υπάρχει ειδική λωρίδα για ποδήλατα στο δρόμο κινείστε σ΄ αυτή διαφορετικά  στο δεξιό  άκρο του δρόμου.

Κ. Πρέπει να γνωρίζετε τη σήμανση και τη σηματοδότηση οδών.

Λ. Πρέπει να γνωρίζετε την προτεραιότητα των οδών και πως καθορίζεται ιεραρχικά. Πρώτα από τον τροχονόμο, δεύτερον από τους φωτεινούς σηματοδότες, τρίτον από την πινακίδα  STOP και τέλος ισχύει η δεξιά προτεραιότητα. 

 

Τέλος σας εύχομαι καλή πρόοδο και καλή επιτυχία στην διαδικασία κλήρωσης ποδηλάτων  που θα ακολουθήσει.

 

0 σχόλια: