Οι παραγωγοί ζητούν χέρια

 Σ'ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο, σε υψόμετρο 850 μέτρων, στο Σισάνι Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας, τα μέλη ενός νεοσύστατου σχετικά συνεταιρισμού παραγωγών βιολογικών φασολιών αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή τους και αναζητούν περισσότερους καλλιεργητές.

«Με τη βοήθεια των αρδευτικών έργων και του υδροηλεκτρικού έργου που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή, στοχεύουμε να αυξήσουμε την παραγωγή από 400 στρέμματα σε 1.000. 

»Ηδη θέλουμε άλλες 3-4 οικογένειες στο χωριό για να δουλέψουμε κι αν αυξηθούν τα στρέμματα, θα θέλουμε 50. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να φέρουμε πίσω όλους όσοι έφυγαν από το χωριό μας τα χρόνια της κρίσης» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας, Δημήτρης Ζιώγου.


«Η φασολοπαραγωγή στο Σισάνι έρχεται από πολύ παλιά. Το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια και μάλιστα μια καλλιέργεια καθαρά βιολογική, αφού και λόγω του υψομέτρου δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους εντομοκτόνο. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να κάνουμε τον τόπο μας το πρώτο χωριό στην Ελλάδα με αποκλειστικά βιολογικές καλλιέργειες» εξηγεί ο Δημήτρης Κατσογιάννης, που κατάγεται από την περιοχή και χρόνια τώρα αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο.

Οσπρια με συμβολαιακή γεωργία

Ο γεωπόνος Γιάννης Παπαϊορδανίδης, από οικογένεια καπνοκαλλιεργητών, ξεκίνησε το 2008 με πέντε φίλους του την αναβίωση της καλλιέργειας φακής και οσπρίων, σε μια περιοχή που κατείχε τα πρωτεία στην καλλιέργεια φακής πολλές δεκαετίες πριν, το Βόιο.

Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, οι έξι μέτοχοι της εταιρείας Voion Land Products εξάγουν προϊόντα σε 13 χώρες, κυρίως στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

«Στις εγκαταστάσεις μας γίνεται η διαλογή και επεξεργασία των οσπρίων, η απεντόμωσή τους και φυσικά η συσκευασία τους για την τελική πώληση. Διαθέτουμε άριστο μηχανολογικό εξοπλισμό που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέας τεχνολογίας μηχανήματα...» μας λέει.

Τα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια μέτρια και γίγαντες) καλλιεργούνται σε έκταση 7.500 στρεμμάτων από 60 παραγωγούς με τους οποίους η εταιρεία έχει κάνει συμβάσεις καλλιέργειας (συμβολαιακή γεωργία).

Η γεωγραφική ζώνη καλλιέργειας εκτείνεται πλέον σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, με έμφαση στους Δήμους Γρεβενών, Δεσκάτης, Κοζάνης, Αμυνταίου και Βοΐου. Υπάρχουν επίσης κάποιες καλλιεργούμενες εκτάσεις στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Σερρών.

Πηγή Εφημερίδα των συντακτών 

0 σχόλια: