Λόγοι Ευθύνης

Ζώντας στην εποχή της έβδομης χρεοκοπίας, της έβδομης διεθνούς εποπτείας αναλογίζομαι πόσοι ιστορικοί κύκλοι έχουν παρέλθει, πόσες γενιές άλλαξαν σε αυτόν τον τόπο, πόσους εμφύλιους και άσκοπους πολέμους έζησαν και το αληθές δηλαδή το "εθνικόν" κατά τον Διονύσιο Σολωμό, δεν το έχουμε ταυτοποιήσει, δεν το έχουμε βρει είτε γιατί δεν το αναζητήσαμε είτε γιατί λόγω του μεγάλου ειδικού βάρους το αποτινάξαμε μαθαίνοντας στην θλιβερή ζωή της συγκεκαλυμμένης δουλείας, της ανευθυνότητας και της υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα και στους "ευγενείς" και "φιλέλληνες" διαμεσολαβητές τους στην αλλοδαπή και στο εσωτερικό μας.
Το τίμημα της ελευθερίας ανέκαθεν ήταν μεγάλο. Ήταν όμως και το βασικό υπόστρωμα μεγαλοσύνης και προόδου. Εκεί βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι τέχνες, η φιλοσοφία, η επιστήμη, η δημοκρατία...Εξ'ών αντλούμε στην αιωνιότητα των αιώνων τα θαυμαστότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.
Αναζητούμε σήμερα την έξοδο από την κρίση βυθισμένοι στο σκότος, στον κανιβαλισμό και στην εθνική μελαγχολία.
Οι λύσεις ήταν πάντοτε πολύ κοντά!
Είχαν όμως πολιτικό κόστος...
Ο μεγάλος εκτροχιασμός των δημοσιονομικών του 2004-2009 έγινε αντιληπτός μεν αλλά αφέθηκε "για αργότερα" η λήψη μέτρων! Οι βασικές επιλογές ήταν δύο:
Επανίδρυση Κομματικού κράτους, "των δικών μας παιδιών", παρασιτισμός, λαφυραγώγηση και κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου για μακροημέρευση στην εξουσία με όλες τις απολαύσεις και αν έρθουν τα δύσκολα τα φορτώνουμε στους επόμενους...
Η εγκατάλειψη της δημιουργικής εργασίας, το εύκολο κέρδος, η αποδόμηση του παραγωγικού μοντέλου, ο εύκολος και φθηνός δανεισμός, η συγκάλυψη, οι "κουτόφραγκοι", ήταν οι καταστροφικές πολιτικές επιλογές.
Ήρθε όμως το 2010 η αποκάλυψη.
Θλιβερή, δυσάρεστη, καταλυτική.Εάν, τα κόμματα, από το 2010, επέλεγαν τον δρόμο της ευθύνης, η χώρα, θα είχε αφήσει πίσω την κρίση, εδώ και χρόνια.
Επέλεξαν οι μεν αίτιοι να "κάνουν την αθώα περιστερά" και να μιλήσουν για σκευωρίες σπίλωσης των αντιπάλων και προειλημμένες αποφάσεις  περί ΔΝΤ για να κερδίσουν "τα αδέρφια του πρωθυπουργού από τα πονταρίσματα σε κερδοσκοπικά CDs" οι δε λοιποί της μακροχρόνιας ανευθυνότητας οι "αριστεροί " της αερολογίας, της καλά προφυλασσόμενης σε "γυάλα" αμόλυντης και σωτηρίου ιδεολογίας να μετατραπούν σε χειρότερους εθνικολαϊκιστές των πλατειών καταβαραθρώνοντας κάθε δημοκρατική αξία και κατάκτηση λαϊκών αγώνων  σε μια ανίερη συμμαχία μαζί με όλο το ακροδεξιό συνοθύλευμα που καιροφυλακτούσε!
Αναβιώσαμε τον Κικέρωνα!
O tempora o mores! 
Ω καιροί, ω ήθη!
Δεν υπήρχε όμως κανένας Κατιλίνας! 
Ήταν απλά η αλήθεια και ο δύσκολος δρόμος της λύσης!
Εάν, τα κόμματα, από το 2010, επέλεγαν αυτόν τον δρόμο της ευθύνης, η χώρα, θα είχε αφήσει πίσω την κρίση, εδώ και χρόνια.
΄Αφησαν όμως τη λύση ενός προβλήματος όχι μόνο Ελληνικού αλλά Ευρωπαϊκού, στους μικρούς ώμους για το μέγεθός του, σε πλάτες ενός κόμματος και ενός πρωθυπουργού που ανέλαβαν δυσανάλογο βάρος για την σωτηρία της πατρίδας από μια ασύντακτη χρεοκοπία με ότι αυτή συνεπάγεται...
Έγινε για δυο χρόνια μεγάλη δουλειά και σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στο 90% του προγράμματος..
Δεν άντεξαν πολλοί!
Εντός και εκτός των τειχών...
Ανατροπή και πισωγύρισμα!
Περάσαμε εφτά χρόνια "φαγούρας" !
Έγιναν πρωθυπουργοί όλοι οι "Σωτήρες" οι καταβαραθρωτές των μνημονίων, οι υπέρμαχοι των Ζαππείων και μας φόρτωσαν με χειρότερα μνημόνια, με περισσότερα χρέη παραδίνοντάς  μας χειροπόδαρα δεμένους για 99 χρόνια σε μια επαχθή μεσαιωνική Επιτροπεία!
Η χώρα έχει χάσει ήδη μια δεκαετία επειδή το πολιτικό σύστημα αρνείται να αλλάξει τις παρωχημένες δομές του... Αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται οι κ.κ επίτροποι μας ζητούν να αλλάξουμε, τι; 
Τα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν διαλύσει ήδη; 
 Να θεσμοθετήσουμε την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων όταν η πραγματική ανεργία είναι στο 30%; 
Μήπως ενοχλεί το δικαίωμα της απεργίας; ή το δικαίωμα κάποιος να δουλεύει και να πληρώνεται; 
Είναι μεταρρύθμιση να ξεπουλάς τον δημόσιο πλούτο στο 1/10 της αξίας του και να δανείζουν οι Τράπεζές σου τους "επενδυτές" από το υστέρημα του λαού κεφάλαια για επενδύσεις;
Επενδυτές, χωρίς μία!
Μέσα σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα ο κατακερματισμένος χώρος της δημοκρατικής παράταξης που είναι συνδεδεμένη με όλα τα άλματα  προς τα εμπρός και τις μεγάλες κατακτήσεις του νεοελληνικού κράτους προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να γίνει ξανά κεντρική πολιτική δύναμη εξόδου από τα αδιέξοδα με προοδευτικό πρόσημο.
Γνωρίζω ότι ακόμα υπάρχουν και εκεί κάποιοι που σχεδιάζουν για τις δικές τους επιδιώξεις και όχι για τη χώρα διακατεχόμενοι από αντιλήψεις, νοοτροπίες, συμπεριφορές νομής εξουσίας και πελατειασμού...
Αυτό δεν μπορεί να μας αποτρέψει από του να τους καταπολεμήσουμε κάνοντας τα απαραίτητα βήματα που απαιτεί το Εθνικό συμφέρον και μόνο!
Προσωπικές επιδαψιλεύσεις τιμών και εξαργύρωση γραμματίων κόπων, θυσιών και αγώνα δεν επιδιώξαμε ποτέ στα 42 χρόνια πολιτικής συμμετοχής...
Αυτή την ώρα όμως προέχει η ενότητα, η εξειδίκευση της πρότασης εξόδου από την κρίση και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Κράτος, στην οικονομία, στην πολιτική, η δημιουργία ενός καινοτόμου, λειτουργικού , αποδοτικού και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου  όπως και των κοινωνικών δυνάμεων που θα συμπαραταχθούν και θα στηρίξουν αυτές της μεγάλες αλλαγές. 
Η συγκέντρωση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Θεσσαλονίκη Φ. Γεννηματά΄με την παρουσία παλαιών και νέων και πολλών μελών και φίλων του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έδωσε ένα θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα.
Η διαδικασίες στο δρόμο για την Πανελλαδική συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στις 2-4 Ιουνίου καθώς και ο προσυνεδριακός διάλογος για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συντείνουν στην περαιτέρω εξειδίκευση μιας   Νέας Εθνικής Πρότασης και στο δυνάμωμα της σχέσης μας με την κοινωνική μας βάση. 
Ενθυμούμαι πάντοτε τα σώφρονα, φλογερά και ζωογόνα ρήματα του Pablo Neruda:
"Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε το θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας".
Τα προσυπογράφω προσθέτοντας στην "ένθερμη υπομονή", τον αγώνα!
Τίμιο και συνεχή!

Δημήτρης Ψευτογκάς

0 σχόλια: