´Ενα πλοίον ταξιδεύον με υπέροχον καιρόν ...

Βαρυχειμωνιά.
Δεν λέει να ξεκόψει ο καιρός...
Έξω πέφτει πυκνό το χιόνι...
Δεν μπορούμε να το χαρούμε...
Όχι μόνο γιατί μας δημιούργησε και μας δημιουργεί προβλήματα που γίνονται δυσμενέστερα εξαιτίας της ανικανότητας των τοπικών Αρχών και της Πολιτείας να εκπονήσουν και να εκτελέσουν επαρκώς ένα στοιχειώδες σχέδιο "πολιτικής προστασίας" αλλά και γιατί στα Διεθνή ύδατα της πολιτικής επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι και κακοκαιρία, συνθήκες που κάνουν το παιχνίδι για μας άκρως επικίνδυνο!
Ενθυμούμενος το άσμα του Μένη Μποσταντζόγλου(Μπόστ) η πατρίδα μας θυμίζει επακριβώς "ένα πλοίον ταξιδεύον με υπέροχον καιρόν"... που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ξέρες..."ανοιχτά των Αζορών"!
Επανερχόμεθα με καθυστέρηση ή μάλλον μετά από υστέρηση σε όλους τους τομείς στο ίδιο θανατερό μονοπάτι του 2015..,
"Τσαμπουκάδες" με ανόητα "κουβαρδαλίκια",  υψιπετείς επαρχιώτες ως Φαέθοντες, αλαφροΐσκιωτοι και αεροπληθείς με τον ασκό του Αιόλου παραμάσχαλα οδεύουμε σε νέες "επιτυχίες" όπου θα ωχριούν τα capital controls και τα παρεπόμενα αυτών!
Η περιφερειακή αστάθεια σε μια γειτονία με πυριτιδαποθήκες και ανοιχτούς λογαριασμούς δεκαετιών, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με την νέα αμερικανική ηγεσία όπως ακροθιγώς έδειξε η χθεσινή ενέργεια του προέδρου Τράμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα...
Η χώρα μας αδύναμη οικονομικά και πολιτικά συμπιεσμένη σε μια Ευρώπη που ακρωτηριάζεται τραυματικά και οι ηγέτιδες δυνάμεις της βρίσκονται σε σύγχυση και υπό την αίρεση των λαών τους, οφείλει να έχει αρραγές εθνικό μέτωπο, σχέδιο, στρατηγικό και επιχειρησιακό για να μην υποστεί τα ίδια με την Κύπρο!
Μπορεί αυτό το κυβερνητικό μόρφωμα να τα καταφέρει;
Ούτε ο ποιο φανατικός και αισιόδοξος οπαδός του θα μπορούσε να το ισχυριστεί.
Η διετής κυβερνητική εμπειρία όσον αφορά την διαπραγματευτική ικανότητα και τεχνική αλλά και όσον αφορά την υλοποίηση στόχων είναι αποκαρδιωτική παρά το σχετικά ασφαλές και ευνοϊκό διεθνές πολιτικό περιβάλλον και τις δυνατότητες που αυτό προσέδιδε στους ικανούς παίχτες...
Υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση;
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει σαφώς τις αδυναμίες της να συγκρουστεί με τις γενεσιουργές αιτίες των προβλημάτων στις οποίες μεγάλο μέρος ευθύνης βαρύνουν την ίδια την παράταξη, τις πολιτικές που αυτή άσκησε και τα πρόσωπα που όπως όλα δείχνουν παραμένουν σε θέσεις κλειδιά του κόμματος και σε τομείς χάραξης πολιτικής. 
Σε μια προοπτική εξουσίας ξεκίνησε μια πορεία συμβιβασμών με ότι απαρχαιωμένο και παλαιοκομματικό υπήρχε σε θέσεις και πρόσωπα...
Η τρίτη συνιστώσα παρά την σμίκρυνση που υπέστη-όχι αδίκως- αλλά κυρίως από δικά της λάθη είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο χώρος αυτός είναι συνδεδεμένος, με τις επιτυχίες και την πρόοδο της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Είναι ένας χώρος αρχών, αξιών, θεσμικών κατακτήσεων, εκσυχρονισμού, μεταρρυθμίσεων, προοδευτικών αλλαγών, κοινωνικού μετασχηματισμού, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης,πατριωτισμού...
Δύσκολος χώρος με πολλές τάσεις και φυγόκεντρες δυνάμεις, σημαντικές προσωπικότητες που ασφυκτιούν διότι προεξάρχουν τα διχαστικά ελαττώματα και όχι τα προτερήματα της συνεργασίας...
Η ιστορικές συνθήκες του 1974 μετά από μια καταστροφική και εθνικά στρατιωτική δικτατορία και η μεγάλη προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου ένωσαν αυτόν τον χώρο τον έκαμαν δύναμη εξουσίας και αλλαγής για τέσσερις δεκαετίες...
Η μεγάλη καμπή ήταν το 2009.
Η κορύφωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης με τον αμείλικτο πόλεμο των αγορών βρήκε τη χώρα μας αποδυναμωμένη και έκθετη και ταυτόχρονα τον χώρο της κεντροαριστεράς και το ΠΑΣΟΚ με την καυτή πατάτα στα χέρια να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κρίση χωρίς Ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς βοήθειας, με μια Ευρώπη ανίσχυρη και διστακτική στον κυκλώνα της κρίσης...
Η ζητούμενη εθνική ενότητα και το μήνυμα συσπείρωσης που απηύθυνε ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έγινε σε ώτα μη ακουόντων  "αγανακτισμένων" αλλά και το εσωτερικό μέτωπο της κυβέρνησης δεν άντεξε το βάρος μιας επικής προσπάθειας με θετικά αποτελέσματα και εφαρμογή του 86% του προγράμματος σωτηρίας και τελικά με αφορμή το δημοψήφισμα -το οποίο αναιμάκτως και ανεπιτυχώς έκανε ο κ. Τσίπρας το 2015- η κυβέρνηση ανετράπη!
Πολλοί έβαλαν το δικό τους, προσωπικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα και τον λαό μας!
Η νεότερη πολιτική ιστορία τα έχει όλα....
Κάνει κύκλους και γυρίσματα....
Περίεργα, τραγικά...
Το 2011 μια νέα αποστασία έλαβε χώρα και ανέτρεψε τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου που εξελέγη δύο χρόνια πριν με συντριπτική πλειοψηφία από το 44% του ελληνικού λαού.
Πέρασε στο "ντούκου"!
Ήμασταν σε επιτήρηση και έξω από τις αγορές....
Η Ελλάδα είχε ταπεινωθεί όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά και του Νότου αλλά απέφυγε την ασύντακτη χρεοκοπία και εθνικές απώλειες σε ένα ασταθέστατο, ρευστό και φλεγόμενο περιβάλλον.
Ο Γ.Α.Παπανδρέου λοιδωρήθηκε και διαβάλθηκε με σωρεία ψευδών και χαλκευμένων επιθέσεων κάθε είδους από τα μεγάλα συμφέροντα τραπεζίτες, μεσάζοντες, ΜΜΕ και εργολάβους του δημοσίου, όσο κανείς άλλος, Μισήθηκε και φορτώθηκε υπέρμετρα τα κρίματα και των άλλων, ιδιαίτερα του νεότερου Κ. Καραμανλή, του "κρυπτόμενου" και "σιωπώντος".
Το ΠΑΣΟΚ που συγκυβέρνησε με αλλαγή ηγεσίας με την Δεξιά συντήρηση δεν κατάφερε παρά τούτο μόνο:
Να δώσει πνοή ζώσα σε όσους είχαν αποκλειστική και κύρια ευθύνη για την κρίση που μας βύθισε σε αδιέξοδα μαγκανοπήγαδα, να τους απενοχοποιήσει, να τους δώσει συγχωροχάρτι ώστε σήμερα να διεκδικούν βάσιμα την εκ νέου...σωτηρία μας ενώ ταυτόχρονα οδήγησε τον δημοκρατικό χώρο σε πλήρη ανυποληψία και δυσθεώρητη συρρίκνωση και κατακερματισμό!
Αυτά τα δύο χρόνια μέσα από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αλλά και τα προηγούμενα μέσα από το ΠΑΣΟΚ υπερασπιστήκαμε εκτός από τις Αρχές και τις Αξίες του χώρου, τις μεγάλες δημοκρατικές, συμμετοχικές και θεσμικές αλλαγές και κυρίως την Αλήθεια!
Μια Αλήθεια που "καίει" αλλά ταυτόχρονα μια Αλήθεια δημιουργική που αναζωογονεί, αποκαθάρει, ισχυροποιεί και στο τέλος μια Αλήθεια που φέρνει την Νίκη!
Τη σημαία αυτού του αγώνα δεν θα την υποστείλουμε.
Μετά τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και υπό το βάρος της νέας διεθνούς συγκυρίας αλλά και της ενδογενούς κυβερνητικής αδυναμίας με την ανυπαρξία εναλλακτικής πρότασης από τους διεκδικητές της εξουσίας είναι ανάγκη με ταχείς ρυθμούς να μη χάσουμε την μεγάλη αυτή ιστορική πρόκληση!
Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μηχανισμούς και αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, ανοιχτά και δημοκρατικά, χρειάζεται ένα Νέο Ξεκίνημα!
 Με νέα, άξια στελέχη με αρχές και ιδέες που πρέπει να ξανασυνθέσουν, να απλοποιήσουν και να ιεραρχήσουν το οραματικό μας πλαίσιο και να το μετατρέψουν σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, αναγέννησης, ανασύνταξης και ανάδειξης των προοδευτικών δυνάμεων σε κύριο μοχλό μετασχηματισμού της κοινωνίας,από μια κοινωνία τέλματος, κρίσης, διχόνοιας και συντήρησης, σε κοινωνία προόδου, αλληλεγγύης ,δικαιοσύνης, ειρήνης και δημοκρατίας, για μια Ελλάδα της ευημερίας που παράγει πλούτο και τον μοιράζεται δίκαια. Ο χώρος της κεντροαριστεράς, της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού, των κοινωνικών αλλαγών και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων αυτή η Συμπαράταξη Δυνάμεων
χρειάζεται ΟΜΟΨΥΧΙΑ που μπορεί να προέλθει με νέο αίμα και εμπνευσμένη ηγεσία μέσα από ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο Αναγέννησης και Νίκης!
Αλλιώς προβλέπεται να άδωμεν θλιμμένοι επί των ερειπίων...
"Κι ένας νέος με μιαν νέα, ωραιότατα παιδιά
φθάνουν κολυμβών γενναίως εις πλησίον αμμουδιά.

Ζώντας βίον πρωτογόνου και ο νέος με την κόρη
κοίταζαν και κάπου κάπου εάν έρχεται βαπόρι.

Αλλά φθάσαντος χειμώνος και μη φθάνοντος βαπόρι
απεβίωσεν ο νέος και απέθανεν η κόρη..."

Δημήτρης Ψευτογκάς

0 σχόλια: