Δοκιμάζεται ... το ενεργειακό σύστημα από το χιονιά


Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν τις  τελευταίες ημέρες σε μεγάλες καταναλώσεις αερίου και ρεύματος, τόσο που δοκιμάζονται τόσο η επάρκεια όσο και οι αντοχές του ενεργειακού συστήματος.


AdTech Ad

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ρεκόρ κατανάλωσης αερίου, με την αιχμή να φτάνει τις 279 χιλ.MWh όταν η προηγούμενη αιχμή ήταν στις 220 χιλ. MWh.

Αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια είχαμε εκτίναξη της αιχμής πάνω από τα 9000MW, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 9400MW, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια.

Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα φυσικού αερίου και εκείνο του ηλεκτρισμού έχουν φτάσει στα όριά τους.

Στο μεν αέριο οι εισαγωγές από αγωγούς γίνονται τόσο από τη Βουλγαρία όσο και την Τουρκία στα επίπεδα των συμβάσεων με τους προμηθευτές, χωρίς λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των παραδόσεων. Στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας όπου παραλαμβάνουμε υγροποιημένο αέριο, λόγω της υπερκατανάλωσης, το φορτίο που ήρθε το περασμένο Σάββατο (75 χιλ κυβικά μέτρα) βαίνει προς εξάντληση νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, δηλαδή την Τετάρτη. Το επόμενο φορτίο (120 χιλ. κυβικά μέτρα) είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την εκφόρτωση το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ούτως ή άλλως όμως, έχουμε "πιάσει" τα τεχνικά μέγιστα του συστήματος: Στη Ρεβυθούσα όσον αφορά τη δυνατότητα αεριοποίησης, στα Βόρεια σύνορα αερίου όσον αφορά τη χωρητικότητα του αγωγού. Στον αγωγό από Τουρκία υπάρχει κάποια ακόμα δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο αέριο για να εισαχθεί.

Από την άλλη στο ηλεκτρικό σύστημα, βρίσκονται εκτός λειτουργίας 4 μονάδες της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες, μία μονάδα της Καρδιάς τέθηκε εκτός την Κυριακή, ενώ μία ακόμη μονάδα του Αμύνταιου βγήκε χθες νοκ άουτ. Επίσης λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και των υψηλών στη Βουλγαρία δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές, ενώ και οι ΑΠΕ είχαν - και προβλέπεται να έχουν - μειωμένη παραγωγή. Τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε μηδενική παραγωγή, ενώ τα αιολικά σε πολύ μικρή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες μετά το πέρας διευρυμένης σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης κρίσης που συγκάλεσε η ΡΑΕ, έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό πρόκειται να δουλέψουν σήμερα όλες οι μονάδες αερίου και να υπάρξει σημαντική υδροηλεκτρική παραγωγή της τάξης των 22 χιλιάδων MWh.

Επιπλέον, κάποιες μονάδες αερίου θα δουλέψουν με πετρέλαιο, θα εφαρμοστεί το μέτρο της «διακοψιμότητας» στις βιομηχανίες, τόσο στο ρεύμα όσο και στο αέριο και θα επιδιωχθεί να γίνουν εισαγωγές ρεύματος από τη Βουλγαρία.

Προϋπόθεση πάντως για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού είναι να μην υπάρξει άλλη αδυναμία σε λιγνιτική μονάδα, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά πιθανό σε συνθήκες ψύχους, ιδιαίτερα για τις μονάδες που δεν έχουν αποθέματα καυσίμου και χρειάζεται να γίνει απόληψη λιγνίτη. Υπό αυτά τα δεδομένα σε περίπτωση που διαπιστωθεί σήμερα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί ο συναγερμός σε επίπεδο 3. Πρακτικά ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να υπάρξει έλλειψη ενέργειας και να χρειαστεί να γίνουν περικοπές από το δίκτυο, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές.

Το θετικό σενάριο πάντως προβλέπει ότι ακριβώς εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας (κλειστά σχολεία, κλπ) είναι πιθανόν η ζήτηση να είναι μικρότερη και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πηγή news 247. gr

0 σχόλια: