Κλεισμένα σε θυρίδες, 25 υστερόγραφα εποχής

 

Ένα βιβλίο της Δήμητρας Β. Καραγιάννη

 

    Κλεισμένα σε θυρίδες, τα 25 υστερόγραφα εποχής –της εποχής μας, δηλαδή-αποτελούν ένα λογοτεχνικό τρίπτυχο, στο οποίο ξεφυλλίζεται με φιλολογική ματιά, ο στοχασμός-διήγηση, η ποίηση και η κριτική παρουσίαση.

    Μια περισυλλογή από το ανέκδοτο και δημοσιευμένο έργο της Δήμητρας Β. Καραγιάννη, με το οποίο αυτή τοποθετείται στον πνευματικό και κοινωνικό λόγο, τόπο και τρόπο του σήμερα. 

    Το «Κλεισμένα σε θυρίδες, 25 υστερόγραφα εποχής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, είναι ένα βιβλίο αποτελούμενο από τρία μέρη :α) «Δοκιμές», ως μία καταγραφή σκέψεων και απόψεων περί διαφόρων θεμάτων κοινωνικών και εσωτερικών β) «Ποιημάτων και ασμάτων στίχοι», αρκετοί από τους οποίους έχουν μελοποιηθεί γ) «Παρουσιάσεις», δηλαδή περιγραφές των λογοτεχνικών ή καλλιτεχνικών έργων άλλων δημιουργών.

    Χαμηλότονα κείμενα, σαν μικρές υποσημειώσεις στο προσωπικό βιβλίο της ζωής και της καθημερινότητας, που θέλουν να πουν κάτι από τον δικό τους ιδιαίτερο λόγο. Σαν μία υπενθύμιση για ό, τι υπάρχουμε και μας υπάρχει, για ό, τι περιέχουμε και μας περιέχει, με ή χωρίς τη θέλησή μας. Αλλά, αυτή είναι και η συνέχεια της περιπέτειας της ζωής, που μας καλεί σε ένα τοπίο άγνωστο και συναρπαστικό.

 

   Η Δήμητρα Καραγιάννη γεννήθηκε στην Κοζάνη. Τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση και τον τομέα της ειδικής αγωγής. Έχει επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων, ενώ συμμετέχει στην κυκλοφορία και έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση». Συμμετείχε σε τοπικά και πανελλαδικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες, και έχει δημοσιεύσει άρθρα και εργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως δημοσιογράφος. Έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων και έχει λάβει μέρος σε ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ασχολείται με τη μουσική, τη στιχουργική και το τραγούδι. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα γράμματα και οι τέχνες, είτε ως άμεση δημιουργία, είτε ως έμμεση απασχόληση, και συμμετέχει ποικιλοτρόπως στην παραγωγή και διακίνησή τους. Το «Κλεισμένα σε θυρίδες, 25 υστερόγραφα εποχής», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, είναι το πρώτο της βιβλίο. 

 


0 σχόλια: