Διάλογος με τον εαυτό μας ...

Και έρχεται κάποια στιγμή που θέλεις να μείνεις μόνος ή αναγκάζεσαι. Κάποιοι θα σκεφτούν ότι αυτό είναι βαρετό. Κάποιοι μπορεί να μελαγχολούν και να μην το αντέχουν. Άλλοι ότι είναι μια ευκαιρία να διαβάσουν ένα βιβλίο, να δημιουργήσουν, να παρατηρήσουν ένα όμορφο τοπίο. Μήπως όμως είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσεις με τον εαυτό σου;

Μπορείς να του πεις τι σε ενόχλησε από τους γύρω σου κι αν αυτό ευθύνεται και σε τι βαθμό από την δικιά σου συμπεριφορά. Κι αν πλήγωσες ανθρώπους ή σε πλήγωσαν, ρώτα τον αν γνωρίζει με ποιο τρόπο αυτό θα διορθωθεί.

Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να του μιλήσεις για κρυμμένα συναισθήματα. Πες του ποιον σκέφτεσαι και ποιον νοιάζεσαι αλλά δεν του το έχεις δείξει και που ξέρεις; Μπορεί την επόμενη φορά που θα τον συναντήσεις να σου δώσει θάρρος και τα συναισθήματα να γίνουν λόγια και πράξεις.

Και αν νομίζεις ότι κάπου έχει κάνει λάθος μπορείς και να τον μαλώσεις. Κατέκρινε τον αν παραφέρθηκε, αν θύμωσε άδικα και ξέσπασε και δώσε του συμβουλές πως θα ήταν καλύτερο την επόμενη φορά να συμπεριφερθεί.

Αν αποφασίσεις να συζητήσεις με τον εαυτό σου, μπορεί να τον κατακρίνεις, μπορεί ακόμα και να του εκμυστηρευτείς τις σκέψεις σου ή να διαφωνήσεις μαζί του. Ότι κι αν αποφασίσεις να κάνεις όμως, κάνε το με ειλικρίνεια… 

Γράφει η Δήμητρα Ν. Παπανικολάου. Χημικός - Μηχανικός 

 

0 σχόλια: