Η δυσφήμιση δια του Τύπου στο επίκεντρο εργαστηρίου

Σαράντα δημοσιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, περιφερειακές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και από την Κύπρο θα συμμετάσχουν στο τριήμερο Εργαστήριο για την ερευνητική δημοσιογραφία και τη δυσφήμηση διά του Τύπου, που θα γίνει  στις 18-20 Οκτωβρίου στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). 

 

Το εργαστήριο διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΜ-Θ. 


 

Στις εργασίες των δύο πρώτων ημερών (18-19/10), εισηγητές και εκπαιδευτές από το εξωτερικό και την Ελλάδα θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες τις συνθήκες άσκησης ερευνητικού δημοσιογραφικού έργου στην Ελλάδα, τις δυσκολίες, τα εμπόδια, αλλά και τις ευκαιρίες και τα πιθανά χρηματοδοτικά μοντέλα/εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν δημοσιογράφοι, όπως και τα ψηφιακά μέτρα για την προστασία των πληροφοριών τους. Έμφαση θα δοθεί στο Προσφυγικό, πεδίο υψηλής έντασης για την έρευνα και την ενημέρωση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

 

Την τρίτη ημέρα (20/10), θα εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις περιπτώσεις δυσφήμησης διά του Τύπου στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και θα αναπτυχθούν πρακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σχετικά εμπόδια στο ερευνητικό έργο τους. 

 

Οι εργασίες θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τον σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ (www.esiemth.gr) από τη Δευτέρα 17/10

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

Τρίτη 18 Οκτωβρίου

 

09.30-10.30                         Σύσταση συμμετεχόντων και χαιρετισμός των διοργανωτών

10.30-12.00                         Καλύπτοντας το Προσφυγικό

1. Η πρόκληση για εφαρμογή της δεοντολογίας. 

«Χάρτα της Ειδομένης»: Παύλος Νεράντζης (δημοσιογράφος, ΕΣΗΕΜ-Θ)

Συζήτηση

12.00-13.00                         Γεύμα

13.00-15.00                         2.  Η πρόκληση για ανάπτυξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Διάλογος με τους δημοσιογράφους Ola Aljari (ECPMF)Αντώνη Ρεπανά, Γιώργο Χρηστίδη. Συντονίζει ο Mehmet Koksal (δημοσιογράφος, EFJ)

15.00 –16.30                      Τρόποι χρηματοδότησης της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Gary Parker (CTN Associates, London)

 

 

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

 

09.30-10.30                        Πώς χρηματοδοτείται η ερευνητική δημοσιογραφία. Ides Debruyne(JournalismFund.EU)  

10.30-12.30                         Επιχειρηματικά μοντέλα για ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

Γιώργος Τσουρβάκας (αν. καθηγητής ΑΠΘ), Κυριάκος Ρίσκος(υποψήφιος διδάκτωρ ΑΠΘ), Λαμπρινή Παπαδοπούλου (δημοσιογράφος, υποψήφια διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου), Τάσος Μόρφης(δημοσιογράφοςathenslive.gr)

Συζήτηση

12.30-13.30                         Γεύμα

13.30 -15.30                       Ψηφιακή αυτοπροστασία για ερευνητές δημοσιογράφους. Freya Wedenborg (δημοσιογράφος)

 

 

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

 

09.30 – 11.30                     Ελευθερία της έκφρασης και δυσφήμηση: Τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Padraig Hughes (Legal Director, Media Legal Defence Initiative MLDI), Scott Griffen (Director of Press Freedom Programmes, IPI)

11.30 – 13.30                     Εργαστήριο: Πώς να κάνετε αποκαλυπτική δημοσιογραφία χωρίς να έχετε προβλήματα με τον νόμο. Νίκος Φραγκάκης (δικηγόρος, FNG Law

 

13.30 – 14.30                     Γεύμα 

 

14.30 – 15.30                      Συζήτηση - αποτίμηση

 

0 σχόλια: