Συνεργασία της ΔΕΗ με Κινέζους για τη μονάδα 2 της Μελίτης

Σε λίγες μέρες θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Κινεζική CMEC, για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, στην οποία η ΔΕΗ θα έχε μειοψηφικό ποσοστό, έργο της οποίας θα είναι κατά κύριο λόγο η κατασκευή νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας
Adtech Ad

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την κινεζική CMEC ετοιμάζει η ΔΕΗ. Το μνημόνιο αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ 12-16 Σεπτεμβρίου και προβλέπει συνεργασία των δυο επιχειρήσεων για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης εταιρείας που θα διεκπεραιώσει την κατασκευή 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα), με πιθανή συμμετοχή και των ιδιωτών-ιδιοκτητών των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός.

AdTech Ad

Επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του news247 η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη και τον κ. Fang Yanshui, Assistant President της μεγάλης κινεζικής εταιρείας CMEC.

Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας, όπου λειτουργεί η πλέον σύγχρονη μονάδα της επιχείρησης.  

Η υπογραφή του MοU γίνεται μετά από πολύμηνη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε με υπογραφή Non-Disclosure Agreement (NDA) με τον Πρόεδρο της CMEC κ. Zhang Chun, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στο Πεκίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Για το «project Μελίτη» η διοίκηση της ΔΕΗ εργάζεται συστηματικά εδώ και ένα περίπου χρόνο δεδομένου ότι συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για τη Μονάδα και μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το ένα δισ. Ευρώ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας, και βέβαια στην αύξηση της απασχόλησης.

Επιπλέον θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονη μονάδα βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5% και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων, θα βελτιωθεί τόσο η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ποια είναι η CMEC;

Η CMEC είναι διεθνής Εργοληπτική Εταιρεία και Πάροχος Υπηρεσιών και ασχολείται επίσης σε διεθνές επίπεδο με το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Διαθέτει εμπειρία περισσότερη από 30 χρόνια και έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να παρέχει πλήρεις λύσεις με το κλειδί στο χέρι, λειτουργώντας ως integrator μεγάλου πλήθους εταιρειών, για πλήρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν την αρχική σχεδίαση, EΡC, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, συγκοινωνιών και άλλους.

Διαθέτει επιχειρηματικό δίκτυο σε περισσότερες από 150 χώρες στις πέντε ηπείρους.

0 σχόλια: