Υπάρχουν δυνατότητες για την ανάπτυξη της λίμνης


Συνάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη, με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου.

Σκοπός της συνάντησης η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της αλιευτικής δραστηριότητας καθώς και οι προϋποθέσεις για την δημιουργία υποδομών για τη μεταποίηση των αλιευμάτων.

Με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου Νικόλαο Κουρτίδη  καθώς και με μέλη του Δ.Σ., συναντήθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξαιρετική προσπάθεια των νέων στην πλειοψηφία τους, αλιέων.

Η συνάντηση έγινε στο Βελβεντό.

Τα μέλη του Συλλόγου αναφέρθηκαν στον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας του κλάδου τους. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της λίμνηςμε γνώμονα την αειφορία και την προστασία του οικοσυστήματος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα, που   θα πρέπει να στηρίξουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και η πολιτεία.

Συζητήθηκε η δυνατότητα σύστασης συλλογικού φορέα (συνεταιρισμού), ώστε να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξημε τη δυνατότητα μεταποίησης των αλιευμάτωνώστε η υπεραξία να αποδοθεί και στην τοπική οικονομία καθώς σήμερα τα προϊόντα πωλούνται ακατέργαστα και σε πολλές περιπτώσεις μεταποιούνται στο εξωτερικό. 

Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη απόκτησης ταυτότητας των προϊόντων, κυρίως της καραβίδας, καθώς και οι δυνατότητες σύνδεσης με την τοπική γαστρονομία.

Αίτημα των ψαράδων, αποτελεί η δημιουργία υποδομών, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των προϊόντων της λίμνης.

Η ενδεχόμενη δημιουργία ιχθυόσκαλας θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης εμπόρων από όλη την Ελλάδα.

Σημαντικό επίσης πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη φύλαξης της λίμνης, καθώς και η υπεραλίευση από ιδιώτες κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Συμφωνήθηκε η συνάντηση να επαναληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη συγκρότηση συνολικού σχεδίου ανάπτυξης της αλιείας στη λιμνη Πολυφύτου.

 Από το γραφείο τύπου του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμη Μουμουλίδη

0 σχόλια: