Παραιτηθείτε ...

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα!
Έχει στερέψει η Αθηνοκεντρική πολιτική κουλτούρα...
Καταφεύγει σε παραγωγή τεχνητών προϊόντων που ουδόλως μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά γεγονότα!
Δεν αποφασίζουν θεσμικά όργανα-αν υπάρχουν- αλλά μάλλον παραγωγικά τμήματα διαφημιστικών εταιρειών!
Η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος των αντιπάλων της συγκυβέρνησης για μια όντως δικαιολογημένη διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής είναι άκαιρη και άτοπη.
Πρώτον:
Αναπαράγει ένα δίπολο που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν.
Οι αλήστου μνήμης "αγανακτισμένοι" "αντιμνημονιακοί" με τις φαιδρές και διχαστικές συμπεριφορές έχουν αποβιώσει πολιτικά όπως και οι πρακτικές τους.
Μεσολάβησε μετά την μεθυστική κατάληψη της εξουσίας ένα μπαράζ ψυχρολουσιών από το εξωπέταγμα στον αγύριστο, κόκκινων γραμμών, φορέων και οπαδών, την υπογραφή του 3ου και σκληρότερου μνημονίου μετά τον εξευτελισμό των κάπιταλ κοντρόλς και της "ουσιαστικής" ακύρωσης της ετυμηγορίας του λαού- εν μέσω πανηγυρισμών- δια δημοψηφίσματος, δια των "ερπητικών" πρωθυπουργικών χειλέων πρίν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση!
Κι αν επέτυχε μια φορά αυτό εν σημαίνει ότι μπορεί να επαναλαμβάνεται...από την ανάποδη!
Δεύτερον:
Η επιλογή του χρόνου, είναι κύριας σημασίας για την επιτυχία μιας μάχης.
Ο λαός- όπως και ο γράφων- προφανώς δεν είναι ευχαριστημένος από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που η διαπραγματευτική κυβερνητική διελκυστίνδα με τους εταίρους τα μετέτρεψε  σε φοβερούς "κόφτες" και "πετσοκόφτες" εισοδημάτων και λαϊκών κατακτήσεων δεκαετιών μη εξαιρουμένης της φορολογικής λαίλαπας τόσο της έμμεσης και πλέον άδικης με την αύξηση του ΦΠΑ όσο και της άμεσης με τα κάθε είδους τεκμήρια, τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου, την επάνοδο του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Πλην όμως μέσα στην καταιγιστική αυτή επίθεση είναι προ των πυλών των διακοπών!
Ο Έλληνας δεν χαλάει τις διακοπές ούτε την ζαχαρένια του...
Όποιος δε τολμήσει και του στερήσει αυτή την διαφυγή-φετίχ για ήλιο,θάλασσα και βουνό που παρά την οικονομική στενότητα βρίσκει τον τρόπο να την πραγματοποιήσει, τιμωρείται....
Τρίτον:
Εν μέσω μεγάλων αθλητικών γεγονότων όπως το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και το Κόπα Αμέρικα με ξενύχτια, μπύρες και άφθονη εκτόνωση ένα μεγάλο και αγωνιστικό κοινωνικό κομμάτι είναι αδρανοποιημένο,"κουρασμένο" και αποπροσανατολισμένο.
Τέταρτον:
Αυτή η έμπνευση στερείται προοπτικής.
Η πτώση της κυβέρνησης σημαίνει ότι υπάρχει μια άλλη πρόταση ικανή να δώσει λύσεις και διέξοδο στα αδιέξοδα.
Ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί ούτε βέβαια βιάζεται.
Κάνει έναν κλεφτοπόλεμο φθοράς αφήνοντας στην κυβέρνηση να πίνει το "πικρό ποτήρι" των επιλογών της μέχρι τέλους...
Η επάνοδος δε στον από όλους απορριπτόμενο  αλλά προσφιλή λαϊκισμό ως εύκολη αντιπολιτευτική πρακτική δεν προοιωνίζει αλλαγές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος αλλά την δεδομένη κατοχή της εξουσίας και νομή των υπαρχόντων ακόμη ρακών του δημοσίου κορβανά υπό των ανεπαγγέλτων που επαγγέλλονται υποκριτικά δικαιοσύνη και ανάπτυξη!
Η ελάσσων  αντιπολίτευση του δημοκρατικού τόξου, έχει οχυρωθεί στις φτωχές θέσεις των οφφικίων και των τιμαρίων της, παριστάνοντας την αυθεντία και την μοναδικότητα της μηδαμινότητας!
Η υποκριτική προσπάθεια ανασύνθεσης του χώρου με αποκλεισμούς και "συντροφικά μαχαιρώματα" έχει προδιαγεγραμμένο τέλος.
Όσοι επιζήσουν θα είναι εύκολοι εταίροι σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, προτάσσοντας την ειδική τους σωτηρία, ως αυτήν της πατρίδος!
Πέμπτον:
Η κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζοντας την απροθυμία και εγγενή αδυναμία των αντιπάλων, υποδαυλίζουν με κάθε τρόπο, προεξάρχοντος  του έμπειρου σε αγκιτάτσιες, αποτυχημένου και ατάλαντου υπουργού παιδείας, εμφανίζοντας την οργανωτική αποτυχία της διαμαρτυρίας ως επιβεβαιωτική της λαϊκής στήριξης προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που η δημοτικότητά του κατρακύλησε στα υπόγεια των δημοσκοπήσεων.
Έκτον:
Η ανάθεση  της οργάνωσης της κινητοποίησης "παραιτηθείτε" σε μεσαία στελέχη της αντιπολίτευσης με τον υποκριτικό τίτλο "όχι κόμματα μόνο πολίτες" αποτελεί την χειρότερη επιλογή.
Υποβαθμίζει εξαρχής και μηδενίζει το αποτέλεσμα.
Δεν συμβάλλει στην εξύψωση του ρόλου των κομμάτων ως πυλώνων του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και ανοιχτής δημοκρατικής δράσης,τα απαξιώνει και ρίχνει νερό στο μύλο της απάθειας, της αντίδρασης και του ακροδεξιού ολοκληρωτισμού.
Αντί για "παραιτηθείτε"
οφείλουμε ως πολίτες να πούμε:
" Συνετιστείτε και συμπαραταχθείτε"!
Απαλλάξτε μας από κακόγουστες φάρσες, από μια χαμηλού επιπέδου αισθητική....
Μπορούμε να συζητήσουμε ήσυχα και απλά χωρίς πυροτεχνήματα.
Μπορούμε να βρούμε λύσεις κοινά αποδεκτές, δίκαιες, με προοπτική.
Μπορούμε να συμφωνήσουμε δημοκρατικά σε στρατηγικές και ταχτικές συντεταγμένης εξόδου από την κρίση, χωρίς αποκλεισμούς και περαιτέρω κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού ή εθνικές απώλειες.
Δεν χρειάζονται περισσότερα...

Δημήτρης Ψευτογκάς

0 σχόλια: