Κοινωνική Γλυπτική

Εμπνευσμένο απ το Joseph Beuys, και τις «7000 βελανιδιές» , το έργο του Φώτη Καραγεωργίου ξεκίνησε το 2013 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο καλλιτέχνης συζητά με τον κόσμο, και στη συνέχεια μαζί τους φυτεύει μικρά δέντρα ελιάς ( τα οποία είναι τοποθετημένα σε στρατιωτικά κράνη).

Από την απλή εικόνα των 2 ‘υλικών’ του κράνους και του δέντρου, βλέπουμε την ένταση ανάμεσα στην οργανική και την ανόργανη φύση. Το κάθε δέντρο συνδιαλέγεται με το αντίστοιχο κράνος, υποδηλώνοντας συγχρόνως τη βουβή σχέση μεταξύ ζωής και θανάτου

Ένα έργο κοινωνικής γλυπτικής, στο οποίο οι θεατές γίνονται ενεργοί και οι ίδιοι καθορίζουν την εξέλιξή του , μιας και με τη συμμετοχή τους στη φύτευση, αλλά και τη μετέπειτα φροντίδα ή μη των δέντρων, διαγράφουν κατά κάποιο τρόπο την πορεία του έργου.

Το έργο δεν τελειώνει με τη φύτευση, παρά τότε αρχίζει, μιας και ο ζωντανός οργανισμός της ελιάς, διαπερνώντας τις ρίζες του από την τρύπα που υπάρχει στον πάτο του κράνους, και ριζώνοντας κανονικά, μεταφέρει το έργο σε ένα άλλο στάδιο, στο οποίο και θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια, για να δούμε τα αποτελέσματα.

Αν τελικά η ελιά καταφέρει και σπάσει το κράνος που την περιβάλλει, ή το καταπιεί μέσα στον κορμό της, ή δε γίνει τίποτα από αυτά

Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή

Το έργο κοινωνικής Γλυπτικής πραγματοποιήθηκε χθές με τη συμμετοχή των μαθητών του 3ου δημοτικού σχολείου Σιάτιστας στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης του ολοήμερου σχολείου , οι μαθητές φύτεψαν τρία δέντρα ελιάς , με την υπόσχεση να τα φροντίζουν.

0 σχόλια: