Αυλαία για το 15ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης κοινού της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του 15ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου.
Νέοι, παιδιά και άθληση, οφέλη για την υγεία, συνέπειες από την υπερβολική σωματική δραστηριότητα και τη λήψη εργογόνων φαρμάκων, κατάλληλες προϋποθέσεις, τενοντίτιδες και αρθρώσεις, καθώς επίσης πρόληψη από τα εμφράγματα και τις καρδιοπάθειες, αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης ενημέρωσης κοινού που διοργάνωσε για πρώτη φορά φέτος η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος στο ξενοδοχείο "Macedonia palace" στη Θεσσαλονίκη .
Στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου σημαντική ήταν η παρέμβαση του καρδιολόγου Στάθη Κουλούρη που εισηγήθηκε το θέμα  "Ο Ρόλος της Ηχωκαρδιογραφίας στα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα"
Αξίζει να σταθούμε στα σημαντικότερα σημεία ....
Τα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα – Ο.Σ.Σ. ( Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου, Ασταθής Στηθάγχη) αποτελούν επικίνδυνες καταστάσεις οι οποίες χωρίς την πρέπουσα διαχείριση το τελικό αποτέλεσμα θα είναι “φτωχό”. Συνεπώς, η πρώιμη ανίχνευση και η ακριβής διάγνωση των Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων αποτελεί μονόδρομος για τον κλινικό Καρδιολόγο.
 Τα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα μπορούν να παρουσιαστούν με μη τυπικά συμπτώματα, μη ειδικές ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις και  τα καρδιακά ένζυμα να έχουν φυσιολογικές τιμές.
 Ως αποτέλεσμα, αποτελεί πραγματικά πρόκληση για τον κλινικό Καρδιολόγο η διάγνωση ενός Ο.Σ.Σ. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι αναγκαία η  ακριβής εκτίμηση ενός ασθενή που παρουσιάζεται με θωρακικό άλγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και χρειάζεται μια πλήρης γνώση των διαφορικών διαγνώσεων και τη χρήση διαφόρων διαγνωστικών εργαλείων τα οποία διαθέτει ο κλινικός Καρδιολόγος στην φαρέτρα του.
 Τα διαγνωστικά εργαλεία (με σειρά προτεραιότητας)  αποτελούν: η λήψη του ιστορικού, η κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η ακτινογραφία θώρακος, οι διάφοροι καρδιακοί βιοδείκτες, το Υπερηχοκαρδιογράφημα, η ηλεκτροκαρδιογραφική δοκιμασία κοπώσεως, το stress υπερηχοκαρδιογράφημα, το σπινθηρογράφημα καρδιάς, η αξονική στεφανιογραφία και τελικώς η αιματηρή στεφανιογραφία.
  Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όπως είναι το κόστος του κάθε διαγνωστικού εργαλείου, η ακτινοβολία, η διαθεσιμότητα και οπωσδήποτε (να μην το παραβλέπουμε) ο χρόνος μέχρι να γίνει η διάγνωση που κατέχει  ουσιώδη σημασία.
Έχοντας, δυστυχώς αυτούς τους περιορισμούς και γνωρίζοντας το γεγονός ότι τα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα μπορούν να παρουσιαστούν με μη τυπικά συμπτώματα, μη ειδικές ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις και  τα καρδιακά ένζυμα ενδέχεται έχουν φυσιολογικές τιμές ή τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος λαμβάνουν πολύτιμο χρόνο… έρχεται στο προσκήνιο ο ρόλος του ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ να ξεπεράσει όλους αυτούς τους περιορισμούς και να αποτελέσει επιπρόσθετη βοήθεια για τον κλινικό Καρδιολόγο ώστε να εκτιμηθεί ο ασθενής που παρουσιάζεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με πιθανό Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο.
Γενάται εύλογα η ερώτηση: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ???
Απάντηση: Το υπερηχοκαρδιογράφημα είναι διαθέσιμο, μη δαπανηρό, μπορεί να είναι φορητό, δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και θα μας δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα – διαφορικές διαγνώσεις ενός θωρακικού άλγους.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος που κατέχει το ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ στην εκτίμηση ενός ασθενή με θωρακικό άλγος???
Απάντηση: Το ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ είναι επιτακτικό γιατί:
                     1) Βοηθάει τον κλινικό Καρδιολόγο στην Διάγνωση (αρχική διαλογή,      επιβεβαίωση της διάγνωσης, αποκλείει τις διαφορικές διαγνώσεις).
                    2) Ανιχνεύει μηχανικές επιπλοκές ενός Ο.Σ.Σ. (ρήξη θηλοειδούς μυός, ρήξη τοιχώματος αριστερής κοιλίας, ανεύρυσμα κοιλίας παρουσία θρόμβου περικαρδιακή συλλογή και επιπωματισμός κ.τ.λ.)  
                    3)Αποτελεί εργαλείο επιπρόσθετης βοηθείας για την Διαχείριση στρατηγικής ( πρώιμη επαναιμάτωση κ.τ.λ.)
                    4) Συντελεί στην Διαστρωμάτωση κινδύνου (πρόγνωση) του ασθενούς.

Κουλούρης Ευστάθιος, 
MD, Κλινικός Καρδιολόγος, Επιμελητής Β’
Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης “ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ”

0 σχόλια: