Πλήρη η εγκατάλειψη του κλάδου της αγελαδοτροφίας

Γιώργος Κασαπίδης 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέδωσε αμαχητί το γάλα στα καρτέλ!»

Την πλήρη εγκατάλειψη του κλάδου της αγελαδοτροφίας και της παραγωγής γάλακτος στα συμφέροντα των καρτέλ κατήγγειλε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή βουλευτών από την κεντρική Μακεδονία, εκπροσώπων της Ν.Δ. στους εμπλεκόμενους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς, συνεταιρισμούς, αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, από την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την πίεση που δέχονται οι παραγωγοί για τις τιμές διάθεσης του γάλακτος, αλλά και την πλήρη απουσία του ελεγκτικού ρόλου του κράτους, σε θέματα νοθείας της παραγωγής και παραπλάνησης των καταναλωτών, με αποτέλεσμα:

• Οι μηχανισμοί εξασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού να είναι ανύπαρκτοι και οι πιέσεις των λεγόμενων «καρτέλ» και μεγάλων εμπορικών εταιρειών εξοντωτικές για τον κλάδο.
• Οι τιμές διάθεσης να έχουν αγγίξει ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους.
• Κτηνοτροφικές μονάδες να κλείνουν η μια μετά την άλλη, οδηγώντας το ζωικό κεφάλαιο στα σφαγεία.
• Η ετήσια παραγωγή να οδεύει φέτος για πρώτη φορά κάτω από τους 500.000 τόνους, με τάση προς τις 400.000 τόνους, όταν κάποτε έτεινε να αγγίξει τις 900.000 τόνους.
• Ακόμα και μεγάλο μέρος αυτής της παραγωγής να μην μπορεί να διατεθεί, καθώς η νομοθεσία περί ελέγχου της παραπλανητικής πληροφόρησης δεν εφαρμόζεται ούτε στοιχειωδώς, με αποτέλεσμα στην αγορά να παρατηρείται ευρέως η εισαγωγή ξένων παραγώγων γάλακτος που φτάνουν στον καταναλωτή μετά από επεξεργασία ως ελληνικά προϊόντα, γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά είδη.
• Να υφίστανται ανάλογες συνέπειες τόσο οι χιλιάδες αγρότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ζωοτροφών, όσο και ο βιομηχανικός κλάδος μεταποίησης αγροτικών προϊόντων  και οι εργαζόμενοι σ` αυτόν.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε τα εξής:

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξασφαλίσει στοιχειωδώς συνθήκες λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας στη χώρα, πλήττει ανεπανόρθωτα και τον κλάδο της αγελαδοτροφίας και γαλακτοπαραγωγής, όπως και το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Ειδικά ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος συνιστά ένα σημαντικό τμήμα του πρωτογενούς τομέα πανελλαδικά, με επίκεντρο την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, πιέζεται πλέον σε τέτοιο βαθμό από την ανεξέλεγκτη ασυδοσία των «καρτέλ», που βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης τείνουσα να γίνει μη ανατρέψιμη. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε, πως …η πρώτη φορά αριστερά, παρέδωσε για πρώτη φορά αμαχητί το ελληνικό γάλα στα εγχώρια και διεθνή καρτέλ. Καλούμε την κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί και να λάβει άμεσα μέσα προστασίας του κλάδου, του ελληνικού γάλακτος και των καταναλωτών. Εμείς από την πλευρά μας, σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο και εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, καταρτίζουμε και σύντομα θα παρουσιάσουμε λεπτομερώς τις προτάσεις της Ν.Δ. που θα απαντούν στη σημερινή κυβερνητική ανυπαρξία.»

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

0 σχόλια: