Οι πρόσφυγες μπορούν να βρούν στέγη στο Βόιο

Του Νίκου Κατσαούνη ( πρώην Δημάρχου Ασκίου )

Τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν κατά τη γνώμη μου την πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν διττό πρόβλημα. Πρώτον ως παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και δεύτερον ως μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η πιο δραματική όψη του προσφυγικού. Η ιστορία και το δράμα τους ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της φαντασίας γυρνώντας το χρόνο δεκαετίες πίσω. Η Europol κάνει λόγο για 10.000 εξαφανίσεις. Το πρόβλημα απαιτεί οργανωμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση. Άμεσα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε σειρά Νομοθετικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων για την αναδοχή των ασυνόδευτων παιδιών. Έχοντας πλήρη συναίσθηση του Ανθρωπιστικού καθήκοντος, γνωρίζοντας πιστεύω καλά την περιοχή μου το Βόιο, υπηρετώντας χρόνια την Αυτοδιοίκηση σε διάφορα επίπεδα και σήμερα την Εκπαίδευση ως Διευθυντής του Ιστορικού Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου ΚΑΤΑΘΕΤΩ συγκεκριμένη ΠΡΟΤΑΣΗ για την φιλοξενία – ένταξη 150 περίπου παιδιών ‘ασυνόδευτων προσφυγόπουλων’ μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Κ.Κ.Α ακόμη και με εισαγγελική παραγγελία και εντολή, σε συγκεκριμένες υποδομές στους οικισμούς ΄΄ ΕΡΑΤΥΡΑ -ΤΣΟΤΥΛΙ-ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΙΑΤΙΣΤΑ΄΄. Πιστεύω ο συμβολισμός και η ουσία της συγκεκριμένης πρότασής μου πολλαπλασιαστικά να αξιοποιηθεί και σε άλλες Περιφέρειες. Για μένα αποτελεί ελάχιστο ανθρωπιστικό χρέος στο μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία κοινωνικό πρόβλημα.

Προϋπόθεση επιτυχημένης υλοποίησης, η εξειδίκευση συγκεκριμένου προγράμματος, στέγασης-διατροφής – εκπαιδευτικού δικτύου ειδικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων που με τη συνεργασία του Δήμου Βοΐου, φορέων της περιοχής, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού, και κυρίως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και όλων μας, μπορεί άμεσα να συνδιαμορφωθεί και να υλοποιηθεί.

Καταθέτω τις δικές μου απόψεις-σκέψεις-προτάσεις και ευελπιστώ να αποτελέσουν βάση μιας ρεαλιστικής και κοινωνικά προωθημένης τελικής πρότασης.

  • ΕΡΑΤΥΡΑ: Φιλοξενία 30-40 παιδιών στον Ξενώνα της Ένωσης Ερατυραίων Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου και σε τέσσερα (4) μικρά εργαστήρια του ΒΙΟ.ΠΑ. ιδιοκτησίας του Δήμου Βοΐου όπου απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις για τη λειτουργικότητά τους.

- See more at: http://www.kozan.gr/post/256157#sthash.nXwTnSRE.dpuf

0 σχόλια: