´Ενας Γρεβενιώτης διαπρέπει στην Κωνσταντινούπολη

Στα φωτογραφικά σαλόνια της Κωνσταντινούπολης ο Γρεβενιώτης καθηγητής του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης. Πάντα ανήσυχος, οραματιστής με εξαιρετικές ιδέες ο Τόμας όπως τον αποκαλούν οι φοιτητές του, άνοιξε τα φτερά του για νέες "ανακαλύψεις" αυτή τη φορά στην Πόλη !!!

“ART IN BOTANY”
Ο Θωμάς Σαββίδης είναι καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Την τελευταία χρονιά βρίςκεται για ερευνητικούς  και διδακτικούς σκοπούς στην Κωνσταντινούπολη, όπου διδάςκει στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης .Η παραμονή του στην πόλη κλείνει με μία μεγάλη έκθεση με τίτλο "Art in Botany" ,  στο Βοτανικό Κήπο, δίπλα στο τζαμί Suleymaniye.
Το υλικό της έκθεσης, αποτυπώνει την αρμονία χρωμάτων και σχεδίων που παίζουν μεταξύ τους περιγράφοντας τον φυτικό κόσμο με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού. Υπάρχουν όμως και εικόνες από το οπτικό και το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο οι οποίες με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι δεν αναπαριστούν κάτι υπαρκτό. Ωστόσο, η κάθε μια είναι κομμάτι συγκεκριμένης βοτανικής έρευνας με θέμα το μαστιχόδενδρου της Χίου. Με το μικροσκόπιο αξιοποιούνται τα φυσικά, βιολογικά χρώματα με ή χωρίς την προσθήκη τεχνητών χρωστικών, ενώ καθοριστική είναι κάθε φορά και η επιλογή της πηγής φωτισμού του μικροσκοπίου. Η επιστημονική διάσταση του αποτελέσματος καθόλου δεν μειώνει την καλλιτεχνική του αξία. Αντίθετα αποδεικνύεται ότι η επιστημονική έρευνα, τουλάχιστον στη Βοτανική, είναι ταυτόσημη με την καλλιτεχνική δημιουργία και ότι η αισθητική προσέγγιση της τελειότητας μειώνει την απόσταση από το μυστήριο της ζωής, γιατί απλά, η ζωή είναι ομορφιά και αρμονία. 
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
Καθηγητής Dr. Θωμάς Σαββίδης 
ISTANBUL UNIVERSITY 
Faculty of Science
Department of Biology, Division of Botany"

0 σχόλια: