Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015
Του Θανάση Φουσκίδη.

Νέα δεδομένα και διαφορετικές ισορροπίες δημιούργησαν στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου και όσα ακολούθησαν. Ενδεικτικό της ρευστότητας που επικρατεί στον δρόμο προς τις κάλπες της επόμενης Κυριακής είναι το γεγονός ότι ακόμη και βουλευτές που είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου αρχηγού πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται πέριξ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι υποστηρικτές του οποίου (αν και δεν αποσύρουν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του) εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς όσον αφορά τους χειρισμούς του μετά την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Ωστόσο το πλέον σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά την υποψηφιότητά του μέχρι πρότινος μεταβατικού αρχηγού είναι πως ανάμεσα σε εκείνους που κρατούν αποστάσεις από τα πεπραγμένα του τις τελευταίες ημέρες είναι και τα μέλη του καραμανλικού πυρήνα, που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της προσπάθειάς του, καθώς η στάση τους παρέπεμπε απευθείας στις διαθέσεις του Κώστα Καραμανλή. “Ο Βαγγέλης εμφανιζόταν ως ο εγγυητής της ενότητας. Στη συνέχεια όμως έκανε αψυχολόγητα λάθη. Έχασε την ψυχραιμία του και ήταν εκείνος που υιοθέτησε διχαστική ρητορική, με αποτέλεσμα να απολέσει το συγκεκριμένο πλεονέκτημα.”, επισημαίνουν οι εν λόγω κύκλοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τις εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων που θέλουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα ευνοημένο από τις εξελίξεις να αυξάνονται και να πληθύνονται, έχει ξεκινήσει μια παρασκηνιακή προσπάθεια (περαιτέρω) προσέγγισης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με το “Καραμανλικό” περιβάλλον. Πρωτεργάτες σε αυτή τη διαδικασία είναι κοινοί συνομιλητές των δυο πλευρών, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, να συνιστά την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς υπέγραψε την υποψηφιότητα του κ.Τζιτζικώστα, ενώ είναι επί χρόνια συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Ο ίδιος αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο επιχειρώντας να “προσηλυτίσει” αντίστοιχα στελέχη που υπερθεματίζουν σε “καραμανλικές” αναφορές.

Ακόμη ένα στέλεχος που δραστηριοποιείται σε ένα δεύτερο επίπεδο, στο μέτωπο αυτό είναι ο “γαλάζιος” πρώην υπουργός και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με “καραμανλικούς” όλων των βαθμίδων και έχει εκφραστεί δημοσίως υπέρ του νεαρότερου ηλικιακά δελφίνου.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που κινούνται οι πλέον τακτικοί επισκέπτες της Παναγή Κυριακού, οι απόψεις των οποίων έχουν πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα στις τάξεις των βουλευτών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να χαρακτηριστούν οι θέσεις που διατυπώνουν στις κατ’ιδίαν συζητήσεις τους οι άλλοτε εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Καραμανλή, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος. Αμφότεροι υποδείκνυαν όλο αυτό το διάστημα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ως τον καταλληλότερο να αναλάβει τα ηνία της ΝΔ τη δεδομένη χρονική στιγμή (ο πρώτος πιο διακριτικά και ο δεύτερος εμφανώς), ωστόσο, εσχάτως, στις κατ’ιδίαν συζητήσεις τους κάθε άλλο παρά αρνητικά διάκεινται απέναντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

“Κάνουν θετικά σχόλια για τον Απόστολο και αφήνουν να διαφανεί μία απογοήτευση για τον Βαγγέλη”, σημειώνουν στελέχη της ΝΔ που συνομιλούν μαζί τους.

Φυσικά, το τοπίο που δημιουργήθηκε από την επομένη του φιάσκου της 22ας Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να μην έχει επιρροή στους σχεδιασμούς και τις κινήσεις των κοινοβουλευτικών στελεχών που δραστηριοποιούνται πέριξ του περιβάλλοντος Καραμανλή. Στον παράγοντα αυτόν οφείλονταν, εξάλλου, οι ζυμώσεις που ξεκίνησαν στους κόλπους των τελευταίων, με φόντο το σενάριο ακύρωσης των εσωκομματικών εκλογών και διενέργειας συνεδρίου. Στις σχετικές συζητήσεις μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Δένδιας, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Βλάχος, Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Τζαβάρας. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πλάνο εγκαταλείφθηκε, μετά την απόφαση για στήσιμο των εσωκομματικών καλπών στις 20 του μηνός, είναι ενδεικτικό της αποστασιοποίησης των “καραμανλικών” από τον κ.Μεϊμαράκη, αλλά και της αναζήτησης διεξόδων. Για την ιστορία, δε, και μόνο, αξίζει να σημειωθεί πως οι γνωρίζοντες τα αντίστοιχα παρασκήνια επιμένουν ότι οι κ. Τζαβάρας και Καράογλου φαίνεται να έχουν ενεργοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που ούτως ή άλλως είχαν με την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα.

“Εκτός από τα σκηνικά με το Μεϊμαράκη και την ανησυχία που μοιραία προκάλεσαν στους βουλευτές για την επόμενη μέρα, σημαντικό ρόλο στη θετική μεταστροφή ορισμένων “καραμανλικών” έναντι του Τζιτζικώστα έπαιξαν οι συνεχείς αναφορές του στον “καραμανλισμό”, καθώς και οι συλλήβδην απόρριψη των αιτιάσεων περί στήριξης του Σαμαρά στο πρόσωπό του”, τονίζουν έμπειροι “γαλάζιοι” κομματικοί.