Ακόμα περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτια ??


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, με επιστολή της σήμερα Δευτέρα 31/8, καλεί τα πολιτικά κόμματα που θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου να εφαρμόσουν τον νόμο για την ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτιά τους και τα παροτρύνει να συμπεριλάβουν ακόμα περισσότερες γυναίκες ενισχύοντας το ποσοστό του 1/3 σε 1/2 , κάνοντας πράξη την ισότητα των φύλων.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή, όπως στάλθηκε στα πολιτικά κόμματα.


Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 έρχεται στο προσκήνιο η αναγκαιότητα της εκπροσώπησης του ελληνικού λαού στη Βουλήισότιμα και από σημαντικό αριθμό γυναικών. 

Χωρίς να υποτιμάται η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός υποψηφίων βουλευτριών μέχρι σήμεραόπως αποτυπώθηκε στα ψηφοδέλτια και στη συνέχεια στην εκπροσώπηση τους στη Βουλή, παραμένει χαμηλός.

Με βάση την εκλογική νομοθεσία και συγκεκριμένα με το Π.Δ 26/2012 ορίζεται ότι:

«…Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια.

Η ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνηςαποτελεί υποχρέωση των κομμάτων στηρίζοντας τη δημοκρατία και αποδομώντας τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που συνδέονται με τον ρόλο των δύο φύλων στη δημόσια ζωή και την πολιτική. 

Στη δημοκρατία η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και αξία. Η ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού γυναικών εκπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αποδυναμώνει τον σεξιστικό λόγο εντός και εκτός Βουλής και αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και συνεπώς τις ανάγκες της.

Η κρίση έχει αποδειχθεί πως έχει πλήξει ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών και σαν συνέπεια τις ζωές τους σε όλους τους τομείς.

Οι γυναίκες, που αποτελούν το μισό εκλογικό σώμα, υποστηρίζουν γυναίκες για την εκπροσώπησή τους.

Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά, διανοούμενες, επιστημόνισσες, εργαζόμενες, συνδικαλίστριες, άνεργεςκαι είναι ισότιμα άξιες για θέσεις υψηλής ευθύνης.

Με την παρούσα επιστολή μου θα επιθυμούσα να τονίσω όχι μόνο την αυτονόητηυποχρέωση σας να εφαρμόσετε τον νόμο, αλλά και να συμπεριλάβετε ακόμα περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτιά σας. Ως εκ τούτου σας παροτρύνω να ενισχύσετε το ποσοστό του 1/3 σε 1/2 , κάνοντας πράξη την ισότητα των φύλων.

 ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΒΕΛΑ

 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

 


0 σχόλια: